ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Ιωαννίνων: Μια ιδιαίτερη εκδήλωση για τους ανθρώπους με αναπηρία

Εικόνα του άρθρου Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Ιωαννίνων: Μια ιδιαίτερη εκδήλωση για τους ανθρώπους με αναπηρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2024, 08:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση για την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία και για την αποδόμηση στερεοτύπων έγινε στο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης με διευθύντρια την Ευαγγελία Δαβή, στις 22 Φεβρουαρίου.

Την ημέρα εκείνη, το σχολείο επισκέφθηκαν ο Παναγιώτης Ζούπας, δάσκαλος και διευθυντής της σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας«Τούνελ της σιωπής», η Σεβαστή Νάκη και ο Σταύρος Βασιλάκης μαζί με τον σκύλο τους την Αύρα, η οποία έχει εκπαιδευτεί για να αποτελέσει τον σύντροφο ανθρώπων με προβλήματα όρασης προσφέροντάς τους αυτόνομη και ασφαλή μετακίνηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σχολείου, η επίσκεψή τους στο σχολείο προγραμματίστηκε με σκοπό την αποδόμηση των στερεότυπων και των προκαταλήψεων σχετικά με την αναπηρία μέσω της βιωματικής μάθησης, δηλαδή της διαδικασίας που προωθεί παράλληλα την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά προβλήματα και σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων. «Στηριζόμενοι στο δεδομένο ότι η αναπηρία μας αφορά όλους, διότι είμαστε όλοι εν δυνάμει ανάπηροι, ο μοναδικός τρόπος για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας είναι να γνωρίσουμε τις ιδιαίτερες πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων με αναπηρία και όχι τις ‘ειδικές τους ανάγκες’» σημειώνεται.


Με τη βοήθεια των ανθρώπων δόθηκε η ευκαιρία στην εκπαιδευτική κοινότητα να αποδομήσει τα στερεότυπα «τα οποία υπάρχουν σχετικά με το τι θεωρούμε αναπηρία, καθώς η αναπηρία δεν ορίζει την ταυτότητα ή τις δυνατότητες ενός ατόμου. Η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο, σε αντίθεση με τις προκαταλήψεις. Αναμφισβήτητα οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν πολλές δυνατότητες και ταλέντα, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι και αναπτύσσουν εξαιρετικές δεξιότητες και επιδόσεις σε διάφορους τομείς» αναφέρει η κα Δαβή.

Παραπέμπει δε στον προβληματισμό που έθεσε η εκπαιδευτικός Περσεφόνη Μαλάτου: «’Υποθέστε ότι κάποιος ακούει τις ειδήσεις στην τηλεόραση και του κλείνουμε τον ήχο. Ο άνθρωπος αυτός είναι άτομο μειωμένων ικανοτήτων επειδή δεν μπορεί να καταλάβει την παρουσιάστρια της νοηματικής;’. Η απάντηση προφανώς και είναι αρνητική και το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι αν μεταβληθούν οι συνθήκες που μας περιβάλλουν μειώνονται ή αυξάνονται και οι ικανότητές μας» τονίζεται.

Και η κα Δαβή συνεχίζει στο κείμενό της: «Μάθαμε για την νοηματική γλώσσα, για το αλφάβητό της, για τον τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους οι οποίοι δεν ακούνε, για το σύστημα Μπράιγ, την ιδιαίτερη εκπαίδευση που χρειάζεται ένας σκύλος για να πιστοποιηθεί ως σκύλος-οδηγός τυφλών, πως πρέπει να συμπεριφερθούμε αν έρθουμε σε επαφή με έναν σκύλο-οδηγό την ώρα της εργασίας του.

Ενημερωθήκαμε για τον αγώνα που κάνουν συνάνθρωποί μας για να πείσουν για την αναγκαιότητα των σκύλων-οδηγών, τη στιγμή που η εκπαίδευσή τους και η ανατροφή τους βασίζεται 100% σε δωρεές ιδιωτών και εταιρειών. Απολαύσαμε το παιχνίδι της παντομίμας και σχηματίσαμε τις πρώτες μας λέξεις στην νοηματική γλώσσα.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι γνωρίσαμε ανθρώπους με ένα μεγάλο ταλέντο, τη δύναμη της θέλησή τους και θυμηθήκαμε τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη: ‘Ε! κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις —το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά’».

Όσο για τους μαθητές, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχαν μια αλληλεπίδραση με τους καλεσμένους και με την «Αύρα».

«Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν στο τέλος της εκδήλωσης με πλησίασε μια μαθήτρια εμφανώς συγκινημένη και μου είπε: ‘Κυρία αν το σχολείο μας μάθαινε κάθε μέρα αυτά που μας έμαθε σήμερα, θα ξυπνούσα κάθε πρωί με μεγάλη χαρά και θα ερχόμουν εδώ’. Παραφράζοντας, ίσως χωρίς να τα γνωρίζει η μαθήτριά μας, τα λόγια του Α. Καμύ: ‘Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει’, εξέφρασε την επιθυμία της για ένα σχολείο που θα την προετοιμάζει για έναν κόσμο που υπάρχει και θα βοηθά στην ουσιαστική κοινωνικοποίησή της».

Η κα Δαβή, διευθύντρια του σχολείου, κλείνει την παρέμβασή της εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στους καλεσμένους και τις ευχαριστίες της στην εκπαιδευτικό κα Μαλάτου για την ιδέα της εκδήλωσης και για τη βοήθειά της να πραγματοποιηθεί.


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back