ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γκρουάπα ντι κατράνι: από το Δίστρατο στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Εικόνα του άρθρου Γκρουάπα ντι κατράνι: από το Δίστρατο στο Φεστιβάλ Βωβούσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2021, 15:40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ομάδα «Boulouki» επιστρέφει στο Φεστιβάλ Βωβούσας αυτό το καλοκαίρι, με τη δράση-εργαστήριο «Gruapa di katrani» (κατρανιά), μια εξερεύνηση με θέμα το κατράνι υπό την καθοδήγηση του τελευταίου κατρανά από το Δίστρατο (πρώην Μπριάζα) Κόνιτσας.

Το τριήμερο βιωματικό εργαστήριο θα γίνει στα μέσα Ιουλίου και έχει ως αντικείμενο την πειραματική αναπαραγωγή της παραδοσιακής διαδικασίας παρασκευής κατραμιού σε μικρή κλίμακα. Θα περιλαμβάνει την επίδειξη και την πρακτική εφαρμογή σχετικά με όλα τα στάδια της διαδικασίας: επιλογή και συλλογή των δαδιών, κατασκευή και καύση τους μέχρι την παραλαβή του τελικού προϊόντος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κατράμι (ή κατράνι), παχύρευστο, ελαιώδες μαύρο υγρό, με έντονη καπνιστή μυρωδιά, παράγεται από την καύση των λεγόμενων «δαδιών», του εσωτερικού των γηραιών ρητινούχων πεύκων και χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων η προστασία του ξύλου.

Η παραδοσιακή τέχνη της παρασκευής του κατρανιού συνίσταται στη συλλογή των «δαδιών», και την ατελή τους καύση σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Οι κατρανάδες κατασκεύαζαν τα καμίνια με εξαιρετική επιμέλεια και δεξιοτεχνία ∙ η διαδικασία απαιτούσε τη νυχθημερόν προσήλωση τους για αρκετές ημέρες και την παραμονή και διαβίωση τους –συχνά ολόκληρης της οικογένειας– στις δασικές περιοχές όπου πραγματοποιούταν.

Το εργαστήριο θα πλαισιωθεί από δύο σειρές ανοικτών ομιλιών. Ομιλητές θα είναι: Γιώργος Μαντάνης (καθηγητής της επιστήμης του ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Βασίλης Νιτσιάκος (καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Κώστας Παγανιάς (οικονομολόγος, τέως Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Διστράτου), Ελευθερία Τσακανίκα (καθηγήτρια ΕΜΠ με εξειδίκευση στις ξύλινες κατασκευές, Διευθύντρια Εργαστηρίου Τεχνικών Υλικών της Αρχιτεκτονικής).

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες από τους σχετιζόμενους κλάδους (δασοπονία, αρχιτεκτονική, κατασκευαστικός τομέας, επιστήμη υλικών, κ.α.) και έχει μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 20 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back