Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες για Κυπριακό: «Θέλουμε βιώσιμη λύση»

Εικόνα του άρθρου Γκουτέρες για Κυπριακό: «Θέλουμε βιώσιμη λύση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2017, 20:34
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων, δεν θέλουμε μια άμεση λύση που θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση και για τις δύο κοινότητες και βέβαια για την Κυπριακή Δημοκρατία». 

Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, περιέγραψε την πορεία των διαπραγματεύσεων από το Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη για το Κυπριακό, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα», επισήμανε.

«Είμαστε πολύ κοντά στη διευθέτηση για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι, έχουν κατατεθεί προτάσεις στο τραπέζι ενώ οι δυο ηγέτες είναι κοντά σε πολλές πτυχές της λύσης.

Επίσης, ο κ. Γκουτέρες, άφησε να εννοηθεί ότι η διάσκεψη δεν θα ολοκληρωθεί απόψε και ότι ενδεχομένως θα υπάρξει παρουσία και των πρωθυπουργών των εγγυητριών χωρών.

Σε μία ώρα περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία της Διάσκεψης με θέμα συζήτησης τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Στη Διάσκεψη, συμμετέχουν η Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τζαβούσογλου, η Ελλάδα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, η Βρετανία, με τον ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Γκλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και τα ΗΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουντέρες.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί «θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη».


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αλλά και οι 3 μειονότητες θα πρέπει όλοι να αισθάνονται ασφαλείς και κύριοι του νησιού τους» τόνισε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη γνωστή θέση της Αθήνας ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο και ότι δεν μπορούν «να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε». Πρόσθεσε δε, ότι «η καλύτερη εγγύηση είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων».

Την ανάγκη διατήρησης του συστήματος των εγγυήσεων επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε, -σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ- οι εν λόγω συμφωνίες, αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας που υπάρχει στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια. Ακόμη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να τύχει αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που υπάρχουν στην Κύπρο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back