ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιατί το νηπιαγωγείο είναι καλύτερο για τα 4χρονα

Εικόνα του άρθρου Γιατί το νηπιαγωγείο είναι καλύτερο για τα 4χρονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2018, 13:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι νηπιαγωγοί, οι οποίοι έρχονται να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να απαντήσουν στις επιθέσεις που δέχονται από τους Δήμους με αφορμή το νομοσχέδιο για την ένταξη των 4χρονων στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή τους που απευθύνεται στους γονείς, κάνουν λόγο καταρχήν για «ένα θέατρο του παραλόγου» και αποδίδουν στους Δήμους σκοπιμότητα. «Γι’ αυτούς η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα. Οι πελάτες είναι οι γονείς, που για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ό,τι γίνεται τώρα με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς» τονίζει το Συντονιστικό. Οι νηπιαγωγοί δεν αποδέχεται το επιχείρημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά οι βρεφονηπιοκόμοι, καθώς, όπως σημειώνουν, χιλιάδες παιδιά κάτω των 4 ετών μένουν εκτός των παιδικών σταθμών γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Όσον αφορά το επιχείρημα περί μικρότερου ωραρίου στα νηπιαγωγεία, το Συντονιστικό υπενθυμίζει ότι για τους εργαζόμενους γονείς υπάρχει το ολοήμερο νηπιαγωγείο που τελειώνει στις 4 το απόγευμα.

Το πιο σημαντικό ζήτημα όμως που θέτουν οι νηπιαγωγοί (και το οποίο η ΚΕΔΕ προσπερνά συνήθως) είναι ο παιδαγωγικός και κοινωνικοποιητικός ρόλος του νηπιαγωγείου, βάσει επιστημονικών δεδομένων. «Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, έχει τεράστια σημασία για την κατάλληλη προετοιμασία και την ομαλή μετάβαση στην Α’ Δημοτικού. Εξασφαλίζει επίσης την εξομάλυνση των ανισοτήτων και λειτουργεί αντισταθμιστικά για παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα» τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back