ΒΟΥΛΗ

Γιάννης Τσίμαρης: «Το ΕΣΥ στην χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ»

Εικόνα του άρθρου Γιάννης Τσίμαρης: «Το ΕΣΥ στην χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2023, 17:48
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και ειδικός αγορητής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, είπε μεταξύ άλλων ότι «το ΕΣΥ είναι στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για μη ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία το οποίο  δεν ανταποκρίνεται στην σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες του πληθυσμού, για έλλειψη ετοιμότητας και ανεπάρκεια σημειώνοντας πως «αποκαλύφθηκε το τελευταίο διάστημα με το πιο σκληρό πρόσωπο για τους έλληνες πολίτες η αναποτελεσματικότητα του ‘επιτελικού κράτους’».

Ζήτησε άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, με θέσπιση κινήτρων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αποζημίωση όλων των εφημεριών και  ξεχωριστή φορολόγησή τους.

Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, τόνισε  ότι «σχεδόν το ένα τέταρτο των χειρουργείων που διενεργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι επείγοντα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία το 40%-50% των χειρουργείων έγιναν στο πλαίσιο του ‘επείγοντος’ –άρα εκτός λίστας–, ποσοστό που είναι αδικαιολόγητα υψηλό».

Επανήλθε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που μαστίζει το ΕΣΥ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και στα χειρουργεία.

Μίλησε επίσης και για άλλα ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο», διευκρινίζοντας όμως ότι έρχεται προς ρύθμιση με καθυστέρηση και αφού οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι και πάλι φέτος προ των πυλών.

Για το Εποπτικό Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο κ. Τσίμαρης διερωτήθηκε πώς τεκμαίρεται η επάρκεια προσώπων που είναι συνταξιούχοι ανώτεροι δικαστικοί, να καλύψουν τη θέση, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Μιλώντας για τους συμβασιούχους, ο κ. Τσίμαρης κατήγγειλε τη «μικροπολιτική» όπως είπε, της κυβέρνησης: «Κρατάτε δέσμιους χιλιάδες συμβασιούχους για να εξυπηρετείτε τα κομματικά σας συμφέροντα», τόνισε σχετικά.

Τέλος όσον αφορά τις νέες παρατάσεις θητείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο κ. Τσίμαρης δήλωσε ότι «δεν συναινούμε στην πρακτική των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων των διοικήσεων των νοσοκομείων . Πάγια παραμένει η θέση του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων και των δημόσιων οργανισμών μέσω διεθνών διαγωνισμών 5ετούς θητείας».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back