ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Γιάννης Τσίμαρης: «Απαιτείται μια επανεκκίνηση»

Εικόνα του άρθρου Γιάννης Τσίμαρης: «Απαιτείται μια επανεκκίνηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2023, 02:00
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης, γιατρός στο επάγγελμα, μιλάει για την υποψηφιότητά του, για τις προτάσεις και τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ, για την επομένη των εκλογών.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρείτε ένα άλμα την κεντρική πολιτική σκηνή. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση;

Δεν προέκυψε μετά από πολλή σκέψη. Η πραγματικότητα των τελευταίων ετών, και ιδίως την περίοδο της πανδημίας, ανέδειξε πολλά προβλήματα που αφορούσαν την υγεία και τη διαχείριση των θεσμών. Συνέβησαν πράγματα που με απογοήτευσαν. Υπήρξαν πράγματα στα οποία είχα πιστέψει, όπως είναι το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ το υπηρετώ φανατικά από το 2000 και είμαι από αυτούς που θα παραμείνει δημόσιος λειτουργός. Είναι πια όμως ένα ΕΣΥ που κακοφορμίζει.


Αποφάσισα λοιπόν να δράσω, να βγω μπροστά και να διεκδικήσω μια πραγματική αλλαγή στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Να προσπαθήσω να φρενάρω τα όσα συμβαίνουν, τα οποία δεν είναι καλά, και να συμβάλλω σε μια επανεκκίνηση. Θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές για να αποκτήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, ένα κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

Κατά τα άλλα, ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, και στις δύσκολες εποχές. Το 1990 ήμουν ο μοναδικός υποψήφιος του έτους στην ΠΑΣΠ Ιατρικής. Εν κατακλείδι, θέλω να βγαίνω μπροστά για να παλεύω για τα πιστεύω μου και το κόμμα μου.

Ποια είναι η εντύπωση που αφήνουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, στον χώρο της δημόσιας υγείας;

Το ΕΣΥ από το 2015 άρχισε να βγαίνει από το κάδρο των προτεραιοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης. Από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και μετά, έχουμε μείωση των δαπανών του ΕΣΥ -όχι των μισθολογικών- κατά 850 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο. Σημαίνει ότι υπάρχει φοβερή υποχρηματοδότηση. Και συνδυαστικά, υφίσταται η καταπόνηση του προσωπικού λόγω της πανδημίας. Ήταν μια περίοδος που είχαμε έναν «πόλεμο», με την κυβέρνηση να μη στηρίζει το ΕΣΥ. Τότε έπρεπε να βγει μπροστά, να δημιουργήσει μονάδες, να κάνει προσλήψεις. Είχαμε όμως μια ελλιπή αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα στηρίξει το ΕΣΥ. Τόσα χρόνια πού ήταν; Ουσιαστικά οι 800 προσλήψεις που έχει αναγγείλει, δεν μπορούν να καλύψουν καν τα κενά που δημιουργούνται από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων ή από παραίτησή τους λόγω καταπόνησης. Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Και δεν μιλάμε για τη μεσαία τάξη. Είναι λίγες δεκάδες χιλιάδες οι οικογένειες της μεσαίας τάξης πια. Οι περισσότεροι είναι χαμηλόμισθοι και φτωχοποιημένοι. Άρα για αυτούς τους ανθρώπους, το ΕΣΥ πρέπει να στηριχτεί. Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει 30 μήνες για να χειρουργηθεί.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι καλή και αναπτυσσόμενη. Αποκομίζετε το ίδιο, στις προεκλογικές σας περιοδείες, στα Γιάννενα;

Η κυβέρνηση λανσάρει ένα αφήγημα. Όντως, ονομαστικά έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις. Επενδύσεις που αφορούν την αγορά των μετοχών, τις συγχωνεύσεις, το real estate. Οι πραγματικές επενδύσεις όμως είναι χαμηλότερες κατά 14%. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, δεν είναι ποιοτικές. Οι πιο πολλές είναι part time ή κακοπληρωμένες Όσον για τις νέες θέσεις που αφορούν το διαδίκτυο, για αυτές δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Όλα αυτά τα βλέπουμε και τα ακούμε καθημερινά στις περιοδείες μας. Τα ακούω και μέσα στο νοσοκομείο από τους πολίτες. Το νοσοκομείο είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Ιδίως στο δημόσιο νοσοκομείο τις αλλαγές τις βιώνεις πριν εμφανιστούν ευρύτερα στην κοινωνία.

Τα περί ανάπτυξης είναι λοιπόν εικονικά. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει παροχές μέσω voucher, πολιτικές που καταδίκαζε όταν τις εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει όραμα. Εμείς μιλάμε για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Κάτι που έχουν εφαρμόσει κι άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει απώλεια εσόδων. Αντιθέτως υπήρξε σταθεροποίηση των εσόδων.

Αυτό που προτείνουμε, είναι πολιτικές που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια, που δεν θα αντιμετωπίζουν τον πολίτη ως πολίτη β’ κατηγορίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει για τις μετεκλογικές συνεργασίες «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» και μιλάει για πρόσωπα κοινής αποδοχής. Θα θέλαμε ένα σχόλιο.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική θέση. Είναι από τις σπάνιες φορές που αρχηγός πολιτικού κόμματος έχει τοποθετηθεί με τόση σαφήνεια για το τι θα κάνει μετεκλογικά. Συνήθως αφήνονται γκρίζες ζώνες ή δεν γίνεται καμία αναφορά. Το είχε πει εδώ και πολλούς μήνες αλλά κανείς δεν έδινε σημασία γιατί θεωρούσε ότι θα υπάρξει μετατόπιση. Και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η θέση αυτή παραμένει σταθερή και δημιουργεί αντιδράσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στο κάδρο έχουμε βάλει τις προγραμματικές συγκλίσεις και τα εκλογικά αποτελέσματα.

Αν ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πάρουμε χαμηλό ποσοστό, τότε ο λαός μάς έχει βάλει στην αντιπολίτευση και δεν θα κάνουμε βήμα μπροστά. 

Αν πάρουμε ένα ισχυρό ποσοστό, έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας, τις οποίες τις έχουμε θέσει, και θα συζητήσουμε για να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Από την κυβέρνηση αυτή θα προκύψουν πρόσωπα κοινής αποδοχής. 

Δεν θα βάλουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα από την πίσω πόρτα για να κυβερνήσουν, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δεν θα τους έχει δώσει αυτό το δικαίωμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΗΣ
Πραγματικός αγωνιστής !! Ο μοναδικός υποψήφιος της ΠΑΣΠ στο έτος του !!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3