Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα-Kiryat Ono: Η αρχή μιας φιλίας

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Kiryat Ono: Η αρχή μιας φιλίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2018, 22:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διπλωματία πόλεων φέρνει τα Γιάννενα και την Kiryat Ono από το Ισραήλ πιο κοντά. Οι δύο πόλεις είναι πια αδελφοποιημένες. Η τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Επικεφαλής της επίσημης αντιπροσωπείας του ισραηλινού Δήμου, που επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες στην περιοχή, ήταν ο δήμαρχος Israel Gal.

Οι δύο πόλεις φιλοδοξούν ότι θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως στην τεχνολογία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα. Συνεργασίες που μπορεί να γίνουν πιο εύκολα μέσω της μελλοντικής αεροπορικής σύνδεσης Τελ Αβίβ-Ιωάννινα.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε καταρχήν στο γεγονός ότι το Ισραήλ αποτελεί έναν στρατηγικό τουριστικό στόχο. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε έναν ‘πρεσβευτή’ της πόλης μας στο Ισραήλ» τόνισε, δίνοντας έμφαση και στο ότι «τα Γιάννενα έχουν βαθιά χαραγμένο στην ιστορία τους το εβραϊκό στοιχείο». Όσο για την επιλογή της πόλης Kiryat Ono, μιας μικρής πόλης 40.000 κατοίκων, ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι ο ισραηλινός αυτός Δήμος φημίζεται για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, «από τις οποίες επιζητούμε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία με τις δικές μας επιχειρήσεις και φυσικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», όπως και για πανεπιστημιακά του ιδρύματα.

Ο ισραηλινός δήμαρχος κ. Gal ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι ευτυχής για το γεγονός πως Γιάννενα και Kiryat Ono θα είναι πλέον αδελφοποιημένοι Δήμοι και θα εργαστούμε ώστε αυτή η φιλία να αποτελέσει την αφορμή για να συνδεθούν ακόμα περισσότερο οι λαοί μας».

Η τελετή αδελφοποίησης ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Παπαδιώτη: «Καλωσορίζουμε τους νέους μας φίλους από το Ισραήλ».

Την αντιπροσωπεία από το Ισραήλ καλωσόρισαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας. Ο κ. Γκόντας τόνισε πως τα Γιάννινα έχουν ιστορικούς δεσμούς με τους Εβραίους, ενώ ο κ. Νάτσης παρατήρησε πως μετά από χρόνια ακούγεται η εβραϊκή γλώσσα στο Δημοτικό Συμβούλιο των Ιωαννίνων θυμίζοντας ότι οι Εβραίοι των Ιωαννίνων έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης. Ο κ. Μπαρτζώκας εξέφρασε κι αυτός με τη σειρά του την ικανοποίησή του για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ μίλησε για «την επισφράγιση των ραγδαία βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο λαών». Τέλος,ο αναπληρωτής πρύτανης Θωμάς Μπάρκας τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία με τα  αντίστοιχα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back