ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα-Ηράκλειο με τροποποιημένους όρους;

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Ηράκλειο με τροποποιημένους όρους;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 18:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει  τους όρους της διακήρυξης για την προκήρυξη της άγονης αεροπορικής  γραμμής Γιάννενα-Ηράκλειο.

Αυτό απαντάει στη σχετική επιστολή του  Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος προ καιρού ζητούσε παρέμβαση, ώστε να  συγκεντρώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εταιρίες, ο διαγωνισμός.  

Η ΑΠΑ στην απάντησή της ουσιαστικά παραθέτει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, τις ευρωπαϊκές οδηγίες κ.λπ. και ανατρέχει στις δικές της ενέργειες, όπως για παράδειγμα η υποστηρικτική μελέτη, στην οποία, σύμφωνα με τον φορέα, «αναπτύσσεται η αναλογικότητα μεταξύ της προτεινόμενης υποχρέωσης και των αναγκών οικονομικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και η αδυναμία εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά τις υπό εξέταση μεταφορικές ανάγκες».

Βέβαια, παραθέτει και το βασικότερο πρόβλημα όλων: Καθώς κανένας αερομεταφορέας δεν υπέβαλε προσφορά.

Το θέμα είναι κυρίως αγοραίο και οι ελληνικές εταιρίες δεν είναι δα και πολλές, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο ανταγωνισμού. Τα Γιάννενα παραμένουν «μη δημοφιλή» αεροπορικώς και οι εταιρίες απλώς δεν ενδιαφέρονται.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρει στη δήλωσή του ότι «η ένταξη της γραμμής Ιωαννίνων- Ηρακλείου στις άγονες ήταν ένα βήμα. Αποδεικνύεται πως δεν ήταν αρκετό για να λάβει σάρκα και οστά». Συμπληρώνει δε πως «με δεδομένο ότι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, εξετάζει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, θεωρούμε επιβεβλημένη την άσκηση της μέγιστης πολιτικής πίεσης ώστε να επέλθουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στη διακήρυξη και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός το ταχύτερο δυνατό» και λέει ότι η πίεση από τον Δήμο Ιωαννιτών θα συνεχιστεί.

Φυσικά, σε όλα αυτά υπάρχει και η έννοια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Μια πτήση άγονης γραμμής είναι επιδοτούμενη από κρατικούς πόρους. Πόσο περισσότερο δηλαδή πρέπει να πριμοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα ένας ιδιωτικός φορέας για να πειστεί για μια υπαρκτή μεταφορική ανάγκη;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3