ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (23-29 Μαΐου

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (23-29 Μαΐου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2022, 00:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εκδηλώσεις που θα «τρέξουν» αυτή την εβδομάδα, από 23 έως 29 Μαΐου, είναι:

23 Μαΐου

Σινεμά: «Σφαγείο νούμερο 5»

Την ταινία «Σφαγείο νούμερο 5» (1972) του Τζορτζ Ρόι Χιλ προβάλλει το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» στις 23 Μαΐου, στις 21:15, στον χώρο του (Κουντουριώτη 31) με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Kurt Vonnegut.

Ντοκιμαντέρ: «Τελευταίο ταξίδι»

Τo νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου «Τελευταίο ταξίδι» προβάλλει το Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα) στις 23 Μαΐου, στις 21:00 στο Θέατρο Actina.

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί από τις 24 Μαρτίου στις αίθουσες. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, τα οποία πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του.

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 58 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ. Προπώληση: viva.gr, Θέατρο Actina. Τηλ. επικοινωνίας: 6974865401.

Θέατρο: «Η παγίδα» από την ομάδα «Σφάλμα X Γκοντώ»

Η ομάδα «Σφάλμα Χ Γκοντώ» ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Η παγίδα» του Robert Thomas στις 23 Μαΐου, στις 21:15, στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14).

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Κατερίνα Τσολίγκα. Παίζουν: Γιώργος Αγγέλης, Ευάγγελος Θεοδωρής, Όλια Λέγγα, Αλέξανδρος Ντάκης, Αναστασία Σκουλάδα, Μυρτώ Τόλη. Η σκηνογραφία είναι του Χρήστου Κόλλια και η πρωτότυπη μουσική της Έφης Ζαβογιάννη, του Κωνσταντίνου Κουτσουγιάννη και του Γιώργου Λεονταρίτη.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6983300004.

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων

Συναυλία του Τμήματος Κλασικής Κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 18:30, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Με την καθοδήγηση-διδασκαλία της μουσικού και υπεύθυνης καθηγήτριας του Τμήματος, Ελένης Κιτσούλη, οι μαθητές θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ερμηνεύοντας έργα ελληνικού και κλασικού ρεπερτορίου.

Ελεύθερη η είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες στο Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Θα ερμηνευτούν τα έργα «Επιφάνια» και «Μυθιστόρημα» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και «Romancero Gitano» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Σολίστ η Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι και μαζί της η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο και ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά. Ο Ελευθέριος Καραγιάννης έχει επιμεληθεί και την ενορχήστρωση.

Είσοδος ελεύθερη.

25 Mαΐου

Διάλεξη για τον αρχιτέκτονα Γ. Παρλαπά

Διάλεξη της δρ Ιουλίας Παπασταύρου με θέμα «Το αρχιτεκτονικό όραμα του Γεωργίου Παρλαπά (1932-1993)» διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 19:00, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της.

Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Τζιόβα

Τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Δημήτρη Τζιόβα διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». 

Ο Δημήτρης Τζιόβας που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1957. Την περίοδο 2000-2003 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στο οποίο, τώρα, είναι καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο κ. Τζιόβας, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και η Ελένη Παπαργυρίου, δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Θα συντονίσει ο Κώστας Καραβίδας, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

27-28 Μαΐου

Θέατρο: «ΠαρΙΠΠΗΣ»

Την παράσταση «ΠαρΙΠΠΗΣ», μια κοινωνική σάτιρα βασισμένη στους Ιππείς του Αριστοφάνη, θα φιλοξενήσει η «Σκηνή 125» της «Θεατρικής Συμπαιγνίας», στο αίθριο (εντός του ΚΕΠΑΒΙ) στις 27 και 28 Μαΐου, στις 21:30.

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Τσάκωνας. Παίζουν: Άννα Ζιάκα, Κατερίνα Κολλυροπούλου, Γεώργιος Κομνηνόγλου.

Τιμές εισιτηρίων: 11€ γενική είσοδος/9€ μειωμένο/9€ προπώληση. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830, 26510 37676, 694533242 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: καφέ-μπαρ «Σκάλα», «Θεατρική Συμπαιγνία» & «Σκηνή 125» και ηλεκτρονικά στο viva.gr.

28 Μαΐου

Junkheart+Πεθαίνουν στο Τέλος, στο Beatnik

Οι Junkheart και οι «Πεθαίνουν Στο Τέλος», έρχονται στο Beatnik στις 28 Μαΐου (είσοδος 8 ευρώ) για ένα double bill live.

29 Μαΐου

Σινεμά: «Οι έρωτες μιας ξανθιάς»

To αφιέρωμα στο Νέο Κύμα του τσεχικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 ολοκληρώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών «Κυριακές στο πανί».

Την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (με ελεύθερη είσοδο), θα προβληθεί η ταινία «Οι έρωτες μιας ξανθιάς» σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν.  Παίζουν: Χάνα Μπρέτσκοβα, Βλαντιμίρ Πουσόλτ, Βλαντιμίρ Μενσίκ.

Η υπόθεση: Μια κοπέλα της εργατικής τάξης από μια επαρχιακή πόλη της Τσεχίας περνάει ένα βράδυ με ένα από τα μέλη ενός μουσικού συγκροτήματος της Πράγας. Όταν αυτός δεν ξαναδίνει σημεία ζωής, η νεαρή Άντουλα παίρνει τη βαλίτσα της και πηγαίνει να τον βρει στο σπίτι του, στην πόλη, όπου αυτός μένει με τους γονείς του και μετατρέπει το σπίτι σε ένα χάος.

«Εκ βαθέων» με τη Δήμητρα Ηγουμενίδη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την πιανίστρια Δήμητρα Ηγουμενίδη σε ένα αφιέρωμα στον Frédéric Chopin την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 20:30, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας». Η εκδήλωση έχει τίτλο «Εκ βαθέων».

Κείμενα της Δήμητρας Ηγουμενίδη θα διαβάσει η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Φωτεινή Κοτσιάφτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back