ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (9-16 Ιανουαρίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (9-16 Ιανουαρίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2023, 20:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (9-16 Ιανουαρίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

9 Ιανουαρίου

Σινεμά: «Moonlight»

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» προβάλλει το οσκαρικό «Moonlight» (2016) του Μπάρι Τζένκινς στις 9 Ιανουαρίου, στις 20:15, στον χώρο του, στην οδό Κουντουριώτη 31 (οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ).

Η υπόθεση: H ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός μαύρου άνδρα από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση του κι από τη διαδρομή του από μια διαλυμένη οικογένεια βουτηγμένη στη βία και τα ναρκωτικά στη Φλόριντα σε μια καλύτερη ζωή. Κι αν κάτι καθορίζει τη ζωή του δεν είναι άλλο από τα αισθήματα που τρέφει για έναν συμμαθητή του.

Πρωταγωνιστούν: Μαχερσάλα Άλι, Σαρίφ Ερπ, Τζανέλ Μονέ, Ναόμι Χάρις.

Bιβλιοπαρουσίαση: «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» του Γιώργου Παξινού

To βιβλίο του Γιώργου Παξινού «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» (εκδόσεις Καλέντη) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στις 19:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». Η συγγραφή αυτής της πολυεπίπεδης ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μιας 20ετίας. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μυθοπλασίας του βραβευμένου νευροεπιστήμονα Γιώργου Παξινού. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε διάφορα  σημεία του πλανήτη, όπου οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους.

12-13 Ιανουαρίου

Μουσικοθεατρική παράσταση: «Αποδημητικά Φιλιά»

Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αποδημητικά Φιλιά», ένα σύγχρονο βαριετέ, με τραγούδια ελλήνων συνθετών από το έντεχνο και λαϊκό ρεπερτόριο, θεατρικά τραγούδια και κείμενα από το θέατρο και τη λογοτεχνία, παρουσιάζει η «Θεατρική Συμπαιγνία».

Παραστάσεις δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21:30, στο φουαγιέ της «Σκηνής 125», της «Θεατρικής Συμπαιγνίας».

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Βασιλείου, Γιολάντα Καπέρδα, Χάρις Μέγα, Άκης Σιούτης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιολάντα Καπέρδα, Μουσική διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλείου, Ενδυματολόγος: Βέρα Εμμανουηλίδου.

Η κράτηση είναι απαραίτητη λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Τιμή εισιτηρίου: 10€. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830 & 6983749922. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία, viva.gr.

13 Ιανουαρίου

Πολυφωνικό αντάμωμα στο Πνευματικό Κέντρο

Τον Δεκέμβριο του 2020, το «Πολυφωνικό Καραβάνι» εγγράφηκε στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα τέτοιου είδους εγγραφή από την Ελλάδα.

Με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από την αναγνώριση του πολυφωνικού καραβανιού, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος» διοργανώνει έναν κύκλο εκδηλώσεων σε Αθήνα και Ήπειρο.

Η πρώτη εκδήλωση στην Ήπειρο θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 20:00.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν οι «κυρατζήδες» του Πολυφωνικού Καραβανιού, Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί-ομιλίες από τους επιστημονικούς συνεργάτες στα πρώτα βήματα του θεσμού, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο και τον μουσικολόγο Κώστα Λώλη. Στο κυρίως, το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έχουν δηλώσει συμμετοχή οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το πολυφωνικό σχήμα «Ήνορο», πολυφωνικοί όμιλοι και βιωματικοί ερμηνευτές από Δερβιτσάνη, Δολό, Πολύτσανη, η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα και ο κατάλογος των συμμετοχών διαρκώς μεγαλώνει.

H εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράσταση με το Mosaic Guitar Ensemble

To Mosaic Guitar Ensemble παρουσιάζει µια σειρά παραστάσεων στο «Θέατρο Κύκλος» (Αραβαντινού 14) τις Παρασκευές του Ιανουαρίου, στις 13, 20 και 27 του μήνα, στις 20:30.

«Έργα του χθές και του σήµερα σε µεταγραφή για κιθαριστικό quartet, αλλά και σύγχρονα έργα από έλληνες και ξένους συνθέτες, γραµµένα για το σύνολο αυτό. Τα έργα συνοδεύουν ποιήµατα ελλήνων και ξένων ποιητών, που προσεγγίζουν τη µουσική από το δικό τους ιδιαίτερο πρίσµα» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Το σύνολο αποτελούν ο Γιάννης Γαλίτης, η Μελίνα Βλάχου, η Φωτεινή Τσουμάνη και ο Αλέξης Τσιώνης. Αφήγηση: Λένα Σοκορέλη. Εισιτήριο: 8 ευρώ (6 ευρώ μειωμένο). Τηλ. 6979139705.

15 Ιανουαρίου

Παιδικό θέατρο: «Μαύρη Σαύρα»

Την παιδική θεατρική παράσταση «Μαύρη Σαύρα» της Χ. Μέγα ανεβάζει κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου, στις 11:30, η «Θεατρική Συμπαιγνία» στη «Σκηνή 125» (Αρχ. Μακαρίου 11, ΚΕΠΑΒΙ).

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Γιολάντα Καπέρδα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός, Στέλλα Κατσαρού, Γιολάντα Καπέρδα.

Η βασική θεματική του έργου είναι το περιβάλλον και η καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον πλανήτη.

Τιμή  εισιτηρίου: 10€, 8€ προπώληση, 8€ (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά κάτω των  12 ετών, ΑμεΑ & άνω των 65 ετών). Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων:  Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία, viva.gr.

15-16 Ιανουαρίου

Σινεμά: «Ρόμα»

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» προβάλλει τη βραβευμένη ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν «Ρόμα» (2018) του Μπάρι Τζένκινς στις 15 και 16 Ιανουαρίου, στις 20:15, στον χώρο του, στην οδό Κουντουριώτη 31(οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ).

Η υπόθεση: Η ζωή μέσα από τα μάτια μιας νέας οικιακής βοηθού μιας οικογένειας στη Ρόμα, γειτονιά μεσαίας τάξης στην Πόλη του Μεξικού, κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής της δεκαετίας του 1970.

Παίζουν: Γιαλίτζα Απαρίτσιο, Μαρίνα ντε Ταβίρα, Φερνάντο Γκρεντιάγκα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3