Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-06-2023, 21:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (5-12 Ιουνίου) στα Γιάννενα και στα πέριξ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

9 Ioυνίου

Συναυλία Γιάννη Πλούταρχου

Ο Γιάννης Πλούταρχος, μαζί Γιώργο και Κατερίνα Κακοσαίου, δίνει συναυλία στις 9 Ιουνίου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Εισιτήριο 20 ευρώ. Προπώληση στο TicketsIoannina και στο viva.gr

9-11 Ιουνίου

«Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά» στην Κόνιτσα

Ένα μουσικό φεστιβάλ, από 9 έως 11 Ιουνίου, διοργανώνει η Στέγη του Ωνάσειου Ιδρύματος στην Κόνιτσα, στο σπίτι της Χάμκως, σε συνεργασία με τον παραγωγό, βραβευμένο με Γκράμι, και κάτοικο Κόνιτσας, τα τελευταία χρόνια, Κρίστοφερ Κινγκ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 9 Ιουνίου | 20:30-23:30

Ο Christopher King θα παρουσιάσει το «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων» παίζοντας 78άρια από την Αλβανία και περιγράφοντας το μουσικό τους πλαίσιο.

1η πράξη – Ισοκράτισσες (επτά τραγουδίστριες πολυφωνικών από τη νότια Αλβανία και τη βόρεια Ελλάδα)

2η πράξη – Κώστας Καραπάνος και Aurel Qirjo (βιολιστικά ντουέτα ηπειρώτικης ορχηστρικής μουσικής που επηρέασε τη σύγχρονη μουσική για κλαρίνο της περιοχής)

3η πράξη – προβολή του ντοκιμαντέρ “Pericles in America” (1988) του Αμερικανού John Cohen (για τον Περικλή Χαλκιά, πατέρα του Πετρολούκα)

Σάββατο 10 Ιουνίου | 20:30-23:30

Ο Christopher King συνεχίζει την αφήγηση του «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων» παίζοντας 78άρια από την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

1η πράξη – Νέγρος του Μοριά και Odydoze (ελληνικό χιπ χοπ και τραπ με samples από 78άρια των νότιων Βαλκανίων)

2η πράξη – Vasil Ziu και The Soul of Myzeqe (σάζι από την κεντρική Αλβανία [Lushnje] με κλαρίνο, ακορντεόν, ντέφι και τραγούδι)

3η πράξη – Προβολή βωβών ταινιών των αδερφών Μανάκια (πρωτοπόρων κινηματογραφιστών των νότιων Βαλκανίων, 1905-1912) με ζωντανή ορχήστρα (οι μουσικοί θα συνεργαστούν και θα παίξουν ένα αυτοσχέδιο σάουντρακ για κάθε ταινία μικρού μήκους). Την προβολή θα προλογίσει ο Atanas Chuposki.

Κυριακή 11 Ιουνίου | 20:30-23:30

Ο Christopher King κλείνει την αφήγηση παίζοντας 78άρια από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

1η πράξη – Bajsa Arifovska Folk Group (η Ρομά μουσικός Bajsa Arifovska, από το Μπέροβο της Βόρειας Μακεδονίας, και το σύνολό της ερμηνεύουν chalgia [αστική μουσική] και παραδοσιακή μουσική των χωριών της Βόρειας Μακεδονίας)

2η πράξη – Εβρίτικη Ζυγιά (παραδοσιακή χορευτική μουσική από τη Θράκη)

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθε

10 Ioυνίου

Συναυλία τζαζ μουσικής στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Συναυλία jazz μουσικής με το βιεννέζικο κουαρτέτο «Sketchbook Quartet» θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, με ελεύθερη είσοδο.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού Ελληνο-Αυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού. Τη διοργάνωση στα Γιάννενα έχουν αναλάβει η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, το Ζωγράφειο Σχολείο και το Κέντρο Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης.

Xromoepilogi2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω dodoni back