Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (22-29 Αυγούστου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (22-29 Αυγούστου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2022, 14:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αυτή την εβδομάδα στα Γιάννενα (εκτός απροόπτου).

22 Αυγούστου

Θέατρο: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

Η θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη ανεβαίνει στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στις 21:00.

Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης - Αγγελιαφόρος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Μαρία Πετεβή (Ιφιγένεια), Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας), Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.

Εισιτήρια: 20 ευρώ (17 ευρώ το μειωμένο), viva.gr και Ticketsioannina.

«Σκιές και χρώματα» με τον Μιχάλη Γκανά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Μιχάλη Γκανά με τίτλο: «Σκιές και χρώματα» διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Συμμετέχουν η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο, ο Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο, η Ειρήνη Δόβα και ο Αχιλλέας Φρέστας στο τραγούδι. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Ελευθέριος Καραγιάννης. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θα διαβάσει ποιήματά του.

24 Αυγούστου

«Metamorphòō» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Η θεατρική παράσταση «Metamorphòō», μια παραγωγή της πειραματικής ομάδας «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσοι» ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στις 24 Αυγούστου, στις 21:30, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η παράσταση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πολυθεματικής δράσης με τίτλο «1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία: Πώς να κατασκευάσετε αναμνήσεις» που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία LibrArt Performing Arts Ensemble.

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Διδασκάλου. Βοηθός σκηνοθέτη η Κατερίνα Σωτηρίου. Κινησιολογία: Γκουντινάκης Αλέξανδρος, Επιμέλεια Μουσικής: Χρυσικός Γιώργος.

Επί σκηνής: Βλαχογιάννη Κουρτίδου Φανή-Πολυξένη, Γκουντινάκης Αλέξανδρος, Δρακίδου Ηλιάνα, Ζλατάνου Τηλεμάχη, Καραουλάνη Δέσποινα, Καραπαναγιώτου Μαρία, Λαδοπούλου Ζαχαρούλα, Λουϊζίδης Δημήτρης, Μαχαιρίδης Δημήτρης, Παϊσιάδου Χαρά, Πάπαρη Ζωή, Πιπιλίκα Άννα, Ράντου Μαριάννα, Σκορδά Ηλέκτρα-Γεωργία, Σωτηρίου Κατερίνα, Ταχιάι Ντορίνα, Φλώρου Ασημίνα, Χρυσάφη Ευγενία-Ζαφειρία και το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Σύνολο «Ήνορο»: Σοφία Εξάρχου, Παναγιώτης Τέλλης, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Βλάσης Παπαδημητρίου, Μαρία Σιδέρη, Βασίλης Ευθυμίου, Χάρης Καραγιάννης, Κοσμάς Καφτάνης, Κώστας Λώλης.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

25 Αυγούστου

Σινεμά: «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες»

Την ταινία του Μελ Μπρουκς «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες» (1974) προβάλλουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το ΔΗΠΕΘΙ την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 21:00, στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα, με ελεύθερη είσοδο.

Πρωταγωνιστούν: Τζιν Γουάιλντερ, Κλίβον Λιτλ, Μαντλέν Καν, Μελ Μπρουκς, Άλεξ Καράς.

Η ταινία είναι μια παρωδία των ταινιών γουέστερν με ήρωα ένα μαύρο σερίφη που σώζει μια μικρή πόλη της Δύσης από τους «κακούς» της Εταιρείας Σιδηροδρόμων, οι οποίοι θέλουν να εκδιώξουν τους κατοίκους μιας πόλης του Φαρ Ουέστ από τη γη τους. Αυτή η τρελή κωμωδία, που αντέχει στο χρόνο, έκανε ευρύτερα γνωστό τον Μελ Μπρουκς και από πολλούς θεωρείται ως η καλύτερή του.

26 Αυγούστου

Θέατρο: «Αντιγόνη»

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, έρχεται και στα Γιάννενα, στις 26 Αυγούστου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα, πρόκειται «για μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας αντιπολεμικής τραγωδίας». Αντιγόνη η Έλλη Τρίγγου, Κρέων ο Βασίλης Μπισμπίκης, Ισμήνη η Δανάη Μιχαλάκη, Άγγελος ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στον ρόλο του Κορυφαίου του Χορού.

Εισιτήρια: 17 ευρώ (στην προπώληση), www.ticketservices.gr.

27-28 Αυγούστου

«Το ρόδον της Ανατολής» στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Τη μουσική παράσταση «Το ρόδον της Ανατολής» θα παρουσιάσει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Εν Χορδαίς» στις 27 και 28 Αυγούστου, στις 21:00, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Στο τραγούδι θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.

Η παράσταση εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1950, μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Όπως συχνά συμβαίνει στα ταξίδια, οι επιβάτες αρχίζουν να συζητούν. «Μέσα από πρωτότυπα τραγούδια και κείμενα ξεδιπλώνονται έξι ιστορίες ανθρώπων από τις οποίες ξεπροβάλουν οι μνήμες και η νοσταλγία από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό, το περιπετειώδες ταξίδι στην Ελλάδα, τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσής τους στο νέο περιβάλλον, αλλά και η σωρεία των θετικών επιδράσεων, που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας. Στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο περιφερόμενος ελεγκτής εισιτηρίων μεταφέροντας την οπτική των ντόπιων για τους Έλληνες της Ανατολής» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Στο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» συμμετέχουν: Κυριάκος Πετράς - βιολί, Θανάσης Κουλεντιανός - κανονάκι, Νίκος Ανδρίκος – τραγούδι, Χρήστος Συκιώτης – τσέλο, Κυριάκος Καλαϊτζίδης - ούτι, Πέτρος Παπαγεωργίου - κρουστά, Γιώργος Κοκκινάκης – πιάνο.

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου. Κείμενα, στίχοι, αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή. Σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού. Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

28 Αυγούστου

Αλ. Τσουβέλας στον «Φρόντζο»

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας έρχεται στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στον Φρόντζο, την Κυριακή 28 Αυγούστου (εισιτήρια 13 ευρώ). Η προπώληση γίνεται μέσω viva.gr, Wind, Tickets Ioannina, Manthos Optical (Αβέρωφ 16,  Μιχαήλ Αγγέλου 28, Germanos (Χαρ. Τρικούπη 6).

Μαζί του στη σταντ απ κωμική παράσταση, ο Θανάσης Παπαγεωργίου και ο κωμικοτροχός...

29 Αυγούστου

Θέατρο: «Μήδεια»

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια, επιστρέφει στα Γιάννενα, στις 29 Αυγούστου. Αυτή τη φορά η παράσταση θα ανέβει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Στις 6 Αυγούστου είχε ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης.

Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου. Η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη είναι οι κορυφαίες του Χορού. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Δημήτρη Καμαρωτού.

Εισιτήριο: 20 ευρώ (μειωμένο 17 ευρώ).

Θερινό σινεμά: «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους

Την «ποιητική» ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Πάτερσον» (2016) προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Πρωταγωνιστούν ο Άνταμ Ντράιβερ και η Γκολσιφτέ Φαραχανί.

Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας οδηγός λεωφορείου ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον και στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ποιήματα. Η γυναίκα του ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Σημαντικός και ο χαρακτήρας… του ιδιόρρυθμου σκύλου.


* Φωτογραφία από την παράσταση "Ιφιγένεια εν Αυλίδι"

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back