ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (11-17 Ιουλίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (11-17 Ιουλίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2022, 22:33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα (11-17 Ιουλίου) στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες περιοχές –Δωδώνη, Βοβούσα και Κάτω Πεδινά Ζαγορίου- έχουν ως εξής:

11 Ιουλίου

Θερινό σινεμά: «Η Γαλλική Αποστολή»

Την ταινία του Γουές Άντερσον «Η Γαλλική Αποστολή» (The French Dispatch) θα προβάλλει τελικά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 21:30, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής». Στη «Γαλλική Αποστολή» παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τίλντα Σουίντον, Λεά Σεϊντού, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Τιμοτέ Σαλαμέ,Τζέφρι Ράιτ, Ματιέ Αμαλρίκ.

Μία συλλογή ιστοριών από το τελευταίο τεύχος ενός αμερικανικού περιοδικού που δημοσιεύτηκε σε μια φανταστική γαλλική πόλη του 20ού αιώνα: το καλοκαίρι του 1925, ένας νεαρός Αμερικανός αποφασίζει να παρατείνει τις διακοπές του στη φιξιόν κωμόπολη Ennui-sur-Blasé και να ξεκινήσει να γράφει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες, μεταμορφώνοντας την εφημεριδούλα του πατέρα του («Liberty, Kansas Evening Sun») σε περιοδικό με τίτλο «Γαλλική Αποστολή».

Εικαστική εκδήλωση: «έρως/θάνατος» στους Μελιγγούς

Τέσσερις  καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα εικαστικό project, με τίτλο  «έρως/θάνατος», που θα παρουσιαστεί στο χαγιάτι της εκκλησίας, στην  πλατεία των Μελλιγών Δωδώνης, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 20:30.

«Δύο  οντότητες συναντιούνται, γνωρίζουν τον έρωτα και βιώνουν τον θάνατο»  όπως σημειώνεται. Με βάση πέντε νέα έργα του ζωγράφου-εικαστικού Τάκη  Στεφάνου, ο φωτογράφος Ιγνατιάδης δίνει μια διαφορετική οπτική εκδοχή  τους, ο συνθέτης Δημήτρης Καραγεώργος δημιούργησε τη μουσική και η  χορογράφος Διονυσία Φειδοπούλου συμπληρώνει το project με χορευτική  κίνηση.

Στη διάρκεια της βραδιάς, συνοδεία κοκτέιλ, θα εμφανιστεί  το Jazz Trio με τους Andy Gjata (πιάνο), Ευθύμη Σφαιρόπουλο  (κοντραμπάσο) & Ηλία Αράπογλου (ντραμς). Την εκδήλωση διοργανώνει η  Αδελφότητα Μελιγγιωτών.


12 Ioυλίου

1000mods στη Σκαλοπούλα

Οι  1000mods έρχονται στις 12 Ιουλίου, στις 21:00, στη Δωδώνη, στο  Τριεθνές, για ένα live που αναμένεται εκκωφαντικό από όλες τις απόψεις.  Μαζι τους οι Felony Case και οι Sliver.

Εισιτήριο 10 ευρώ  (www.ticketservices.gr, Τριεθνές Δωδώνη, Φραπεδίξ-Ναπ. Ζέρβα 67, Rocka  Rolla-Ναπ. Ζέρβα 2, και Σφεντόνα-Καλλάρη 31).


13 Ιουλίου

Θερινό σινεμά: «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό»

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Νουάρ στο φως του φεγγαριού» που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζεται την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στις 21:00, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Θα προβληθεί η ταινία «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» (L.A. Confidential) του Κέρτις Χάνσον με τους: Κέβιν Σπέισι, Ντάνι ντε Βίτο, Κιμ Μπέισινγκερ, Ράσελ Κρόου, Γκάι Πιρς.

Η υπόθεση: Στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του '50, οι Εντ Έξλεϊ, Τζακ Βινσένς και Μπαντ Γουάιτ, τρεις αστυνομικοί, με διαφορετικούς χαρακτήρες και μεθόδους απονομής δικαιοσύνης, εμπλέκονται σε μια δαιδαλώδη και σκοτεινή ιστορία φόνων, διακίνησης ναρκωτικών και διαφθοράς...

Παιδικό θέατρο: «Πινόκιο»

Το κλασικό παραμύθι του Carlo Collodi «Πινόκιο» ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή από το Μικρό Θέατρο Λάρισας. Στα Γιάννενα, θα παρουσιαστεί στις 13 Ιουλίου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Πούλης. Παίζουν: Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Ιωάννα Δαρμή, Νίκος Παπαγιάννης, Μαρίνα Μπασέτα, Άννα Μωραΐτου

Προπώληση εισιτηρίων: στο περίπτερο TicketsIoannina, στο βιβλιοπωλείο «Πρόκος» και στο viva.gr. Εισιτήριο: 8 ευρώ στην προπώληση, 10 ευρώ στο ταμείο (από 2 ετών & άνω)            

13-14 Ioυλίου

Θέατρο: «Ο ουρανός κατακόκκινος»

Δύο ακόμα παραστάσεις από το Θέατρο Actina. Ο μονόλογος «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη, θα ανέβει στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 21:15, στην αυλή του Arte Povera, εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων.

Σκηνοθετεί η Αθηνά Τσικνιά. Τον μονόλογο ερμηνεύει η Ελένη Καμποσιώρη.

Τιμή εισιτηρίου: 5€. Κρατήσεις/πληροφορίες: 6974865401.

14 Ιουλίου

Θέατρο: «Ο Γυάλινος Κόσμος»

Το θεατρικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος» ανεβαίνει και στα Γιάννενα, στις 14 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στις 21:00.

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Κουκουράκης και Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.

Η παράσταση διαρκεί 100’. Εισιτήριο: 20 ευρώ, 15 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση εισιτηρίων viva.gr.

Θερινό σινεμά: «Όσκαρ» με τον Λουί ντε Φινές

Την ταινία του Εντουάρ Μολιναρό «Όσκαρ» (1968) με τον Λουί ντε Φινές προβάλλουν το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΙ την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 21:30, στον αύλειο χώρο του αρχοντικού Πυρσινέλλα, με ελεύθερη είσοδο.

Στην Ελλάδα, η ταινία είχε προβληθεί με τον τίτλο «Εγώ, 2 Γυναίκες, 3 Βαλίτσες».

Υπόθεση: Ο Λουί ντε Φυνές υποδύεται έναν βιομήχανο ονόματι Μπαρνιέ, ο οποίος μέσα σε μια μέρα ανακαλύπτει ότι η κόρη του είναι έγκυος, τον έχει ληστέψει ένας υπάλληλός του αλλά οι συμφορές του δεν σταματούν εκεί.

Ο Μπαρνιέ προσπαθεί να πείσει τον μασέρ του να παντρευτεί την κόρη του Κολέτ, υποσχόμενος να του δώσει μία βαλίτσα γεμάτη κοσμήματα ως γαμήλιο δώρο…


16 Ιουλίου

Φεστιβάλ Βωβούσας: Παύλος Φυσάκης και Alex Dante

To Φεστιβάλ  Βωβούσας ετοιμάζεται για το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού του… στα  βουνά, από τα μέσα Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου.

Το Σάββατο 16  Ιουλίου, στις 19:30, στο Μουσείο Υδροκίνησης Βωβούσας, θα γίνουν τα  εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Παύλου Φυσάκη «Go tell the  mountains». Ο Παύλος Φυσάκης θα παρουσιάσει τα έργα που δημιούργησε κατά  την παραμονή του στη Βωβούσα (2020-21) φιλοξενούμενος του προγράμματος  Pindos.

Την ίδια μέρα, στις 20:30, τη σκυτάλη θα πάρει το solo  project του Αlex Dante (Αλέξανδρος Δανδουλάκης) στο εργοστάσιο του  Αλέκου Δρούγια. Κλασικά έργα για πιάνο συναντούν την ηλεκτρική κιθάρα.  Θα παρουσιαστεί live μία επιλογή από τα νυχτερινά του F. Chopin και μία  σειρά από μικρά πρελούδια του S. Rachmaninoff. Τα έργα αυτά μέσω του  αυτοσχεδιασμού θα συνδεθούν με σύγχρονους μουσικούς και συνθέτες όπως οι  Bill Frisell, Marc Ribot και Louis Sclavis.

Το Φεστιβάλ Βωβούσας  περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και ομιλίες. Δείτε όλο το  πρόγραμμα στην ιστοσελίδα vovousafestival.gr.

Ο Βέβηλος στη Σκαλοπούλα

Ο Βέβηλος, που γιορτάζει 25 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, έρχεται στο Τριεθνές, στη Σκαλοπούλα Δωδώνης, για ένα hip hop live στις 16 Ιουλίου, στις 21:00 Τα εισιτήρια προπωλούνται στα εξής σημεία: Frapedix - Ναπ. Ζέρβα 67, Σφεντόνα – Καλλάρη 31, Indian – Ανεξαρτησίας 14, Τριεθνές – Δωδώνη και ticketservicecs.gr.

Εισιτήριο: 10 ευρώ.


16-17 Ιουλίου

Ζagoriwood με «Μαγνητικά πεδία» κι όχι μόνο

Το Zagoriwood στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου συνεχίζει τις προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μεταξύ αυτών, θα είναι και τα πολυσυζητημένα (και βραβευμένα) «Μαγνητικά πεδία».

Στις 16 Ιουλίου, θα προβληθούν τα «Μαγνητικά Πεδία» (2021) του Γιώργου Γούση, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 20.000 εισιτήρια και πρόσφατα απέσπασαν 5 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ανάμεσά τους εκείνο για την καλύτερη ταινία. Το φιλμ αφορά δύο αγνώστους, μια γυναίκα (Έλενα Τοπαλίδου) και έναν άντρα (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), οι οποίοι συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.

Στις 17 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί το παρθενικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Zagoriwood, με τίτλο Zagori Planet. Η ενότητα δίνει έμφαση σε φιλμ γυρισμένα στα Βαλκάνια που θίγουν περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα, τα οποία διεκδικούν το Σμαραγδένιο Γάιδαρο (βραβείο καλύτερης ταινίας) και το βραβείο κοινού.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back