πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα: Το φυσικό αέριο πάει για το 2025

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Το φυσικό αέριο πάει για το 2025
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2024, 13:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αναστολή και όχι σε παύση εργασιών βρίσκεται το δίκτυο φυσικού αερίου, ένα έργο που δεν προχωρά εδώ και μήνες στην πόλη των Ιωαννίνων. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος σε ερώτηση που είχε καταθέσει πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης.

Για το θέμα είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο και στη ΔΕΔΑ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη γραπτή ενημέρωση που έγινε στη Βουλή από την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων enaon EDA και τη Ρυθμιστικής Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν ξανά τον Σεπτέμβριο, με τα έργα του δικτύου μέσης πίεσης που θα συνδέσει τη Βιομηχανική Περιοχή και την Ελεούσα με τα Γιάννενα. Η καθυστέρηση δε στις εργασίες οφείλεται στην αναμονή για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που αφορά τον ανάδοχο Παροχής Υπηρεσιών Διοίκησης Έργου και Επίβλεψης για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η εκτίμηση της κατασκευάστριας εταιρίας, όπως αυτή κατατίθεται στην απάντηση στη Βουλή, είναι ότι η Βιομηχανική Περιοχή θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2025 ενώ η πόλη των Ιωαννίνων θα τροφοδοτηθεί έως το τέλος του 2025. Σχετικά με τις εγκαταστάσεις LNG, οι οποίες πρόκειται να κατασκευαστούν εντός της ΒΙΠΕ, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι εντός του 2024. Παράλληλα, η Enaon EDA έχει επίσης ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τη μεταφορά του LNG από τη Ρεβυθούσα.

Η Enaon EDA κάνει επίσης γνωστό ότι έχει εγκριθεί ένα επιπλέον έργο, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. (το 1,3 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), που την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου περαιτέρω στη νότια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, για τη σύνδεση και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Για το έργο αυτό θα γίνει νέος διαγωνισμός.

Στο αναλυτικό σημείωμα, υπάρχει και ενημέρωση για τις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Για την Άρτα και την Πρέβεζα, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι ανάδοχοι έχουν επιλεγεί. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι αυτές οι συμβάσεις είναι βραχείας διάρκειας (12 μήνες) και η ύπαρξη αναδόχου Παροχής Υπηρεσιών Διοίκησης Έργου και Επίβλεψης είναι προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών, η έναρξη των αντίστοιχων συμβάσεων κατασκευής θα πραγματοποιηθεί επίσης τον Σεπτέμβριο, ενώ η κινητοποίηση των αναδόχων αναμένεται εντός του 2024.

Για την Ηγουμενίτσα, ο σχετικός πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής ήταν ανεπιτυχής (χωρίς υποβολή προσφορών) και θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους), ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό για τις τρεις εγκαταστάσεις LNG στις τρεις πόλεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back