Γιάννενα: Θέρμανση… πολυτελείας

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Θέρμανση… πολυτελείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2022, 11:57

Παρά τις διαδοχικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και τη μικρή αύξηση του επιδόματος πετρελαίου, η θέρμανση (και) στα Γιάννενα καθίσταται είδος πολυτελείας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να πουλιέται φέτος στα 1,413 ευρώ το λίτρο. Στις 17 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει ελαφρά, στα 1,410 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι, είχε ξεκινήσει να διατίθεται από τα 1,150 ευρώ το λίτρο.

Κοινώς, στο νομό Ιωαννίνων ακρίβυνε κατά 22,6%, κατά τι περισσότερο από την πανελλαδική αύξηση στους μέσους όρους τιμής.

Αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το βασικό καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή των Ιωαννίνων θα είναι ένα τεράστιο έξοδο, που θα επιδοτηθεί για να φτάσει η τιμή του λίγο πάνω από την περσινή, ήδη ακριβή τιμή και δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το όριο του 1 ευρώ το λίτρο, φυσικά. Ενδεικτικά, με την επιδότηση, πέρυσι η τιμή στο νομό Ιωαννίνων κυμάνθηκε κοντά στο 0,90,-0,95 ευρώ το λίτρο.

Φυσικά, η κερδοσκοπία δεν σταματάει στο καύσιμο. Έχουν ακριβύνει πολύ τα καυσόξυλα και το πέλλετ, εξαιτίας του… «αόρατου χεριού της αγοράς» που μόνο υπέρ των καταναλωτών δεν παρεμβαίνει.

Καθώς ο καιρός μέχρι στιγμής δεν έχει κρυώσει πολύ και η πλατφόρμα των επιδομάτων δεν δέχεται ακόμα αιτήσεις (θα ανοίξει σύντομα), η αγορά πετρελαίου παραμένει πολύ χαμηλά στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM25 στην ατμόσφαιρα της πόλης, θεωρείται ικανοποιητική προς το παρόν (κυμαίνεται μεταξύ 10-20), σύμφωνα με τα στοιχεία του συστύματος Panacea.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
......του συστήματος....
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back