Δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχουν στην αναφορά για την κατάσταση των φυτών και μυκήτων του πλανήτη για το έτος 2020 του KEW. Ο Τζον Χάλεϊ και η Καλλιόπη Στάρα, συμμετείχαν στην τέταρτη διεθνής έκθεση του Kew για την κατάσταση του κόσμου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και αναλύει σε βάθος την κατάσταση των φυτών και μυκήτων του πλανήτη.
Τα νέα δεδομένα είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας που ενέπλεξε 210 επιστήμονες από 42 χώρες.
Ανάμεσά τους βρέθηκαν και δύο επιστήμονες του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο καθηγητής John M. Halley που συμμετείχε στην ομάδα που εργάστηκε για το θέμα «Κίνδυνος εξαφάνισης και απειλές για φυτά και μύκητες» και η δρ Καλλιόπη Στάρα για το θέμα «Η κατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων του πλανήτη: Τι μπορούμε να μάθουμε από τα δέντρα, τους μύκητες και τις μέλισσες;».
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πώς χρησιμοποιούμε σήμερα φυτά και μύκητες, ποιες χρήσιμες ιδιότητές τους αγνοούμε και τι κινδυνεύουμε να χάσουμε. Τα φυτά και οι μύκητες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής στον πλανήτη Γη. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις σε επείγοντα προβλήματα που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Αυτοί οι ζωτικής σημασίας πόροι εκθέτονται στους ίδιους κινδύνους που απειλούν γενικά τη βιοποικιλότητα» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Η έκθεση τονίζει την επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν λύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα φυτά και οι μύκητες, για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ο πλανήτης.
Είναι η πρώτη φορά που τα φυτά και οι μύκητες αξιολογούνται ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συγκεκριμένη έκθεση. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έκθεση δημοσιεύονται επίσης σε μια σειρά ερευνητικών εργασιών που διατίθενται ελεύθερα στο επιστημονικό περιοδικό Plants, People, Planet.