Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για ένα ευρύτερο δίκτυο επιστημονικής συνεργασίας

Εικόνα του άρθρου Για ένα ευρύτερο δίκτυο επιστημονικής συνεργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2020, 20:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με απόφασή της, καλεί την πολιτεία να «να διερευνήσει τις δυνατότητες λειτουργικής σύζευξης ερευνητικών υποδομών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της επικράτειας και να ‘ανοίξει’ τις θύρες της μεταφραστικής ιατρικής έρευνας και της περιβαλλοντολογικής σε όλη την κοινότητα».

Η παραίνεση αυτή θα ήταν κάπως ασύνδετη, εάν δεν γινόταν στην παρούσα πανδημική συνθήκη. Η σύγκλητος ξεκινάει το συλλογισμό της από το δίκτυο εργαστηρίων, στο οποίο συμμετέχει και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο δημιουργήθηκε για να διερευνήσει τη γενετική του COVID-19 και τα μοριακά εργαλεία, τα οποία χρειάζονται για την ανίχνευσή του. Στο δίκτυο αυτό πρωτοστατούν το ΕΚΠΑ και τα ερευνητικά κέντρα ΙΒΕΑΑ και ΕΚΕΤΑ.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τονίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιόλογη μεν, αλλά η «ερευνητική και η ιατρική του κοινότητα έχουν διατυπώσει προτάσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που δεν περιορίζονται στο εργαστηριακό-διαγνωστικό σκέλος του προβλήματος».

Συγκεκριμένα, έχουν προτείνει σχέδιο που περιλαμβάνει τόσο το ζήτημα της φαρμακολογικής θεραπείας, των κλινικών δοκιμών, αλλά και των επιδράσεων που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην ψυχική υγεία.

«Τα ελληνικά ΑΕΙ  διαθέτουν αξιόλογη τεχνογνωσία σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που καθιστά εφικτή τη συγκρότηση ενός κεντρικού μηχανισμού βιοϊατρικής έρευνας και εφαρμογών, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού ΝΙΗ, του αγγλικού MRC και του γαλλικού INSERM» τονίζει το ίδρυμα και καταλήγει: «Η βιοϊατρική έρευνα στη χώρα μας, όπως και η έρευνα στο περιβάλλον, παραμένει κατακερματισμένη και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συνεργειών ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3