Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γι’ αυτούς που ζουν μόνοι…

Εικόνα του άρθρου Γι’ αυτούς που ζουν μόνοι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2020, 14:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι και λίγοι οι ηλικιωμένοι, που δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει τις ημέρες αυτές που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι λόγω του κοροναϊού. Άνθρωποι λειτουργικοί κατά τα άλλα, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες ημέρες έκαναν μόνοι τους τα ψώνια, αγόραζαν τα φάρμακά τους και γενικά τα έβγαζαν πέρα με την καθημερινότητα.

Με την πραγματικότητα του κοροναϊού να έχει επιβληθεί, τα πράγματα είναι δύσκολα και γι’ αυτούς. Αναμφίβολα, σε αυτές τις περιπτώσεις, τίθεται και το ζήτημα της κοινότητας, και κατά πόσο μια γειτονιά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που μένουν ένα διαμέρισμα πιο δίπλα.

Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, λοιπόν, οι κοινωνικές δομές των Δήμων έρχονται να υπενθυμίσουν και να υπογραμμίσουν πόσο αναγκαίες είναι για τη λειτουργία μιας κοινωνίας με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια σε εξαιρετικά αντίξοοες συνθήκες. Την τελευταία δεκαετία η «καρδιά» των κοινωνικών δομών είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Και στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, δηλώνει και πάλι το παρών.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στον Δήμο Ιωαννιτών συνεχίζει τη λειτουργία του κανονικά και εξυπηρετεί τους ωφελούμενους, κατόπιν συνεννόησης μαζί τους αυτή την περίοδο. Παράλληλα, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ), πέραν των ήδη ωφελούμενων του «Βοήθεια στο Σπίτι», ανοίγει την ομπρέλα προστασίας του και σε ηλικιωμένους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και οι οποίοι χρειάζονται στήριξη. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι μοναχικά άτομα, ότι δηλαδή δεν έχουν κάποιους συγγενείς να παράσχουν τα βασικά αγαθά κατά την απομόνωσή τους (τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2651054268-54266).

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΠΑΠΑ ετοιμάζεται να οργανώσει τις κοινωνικές του υπηρεσίες, όπως και η αρμόδια Αντιδημαρχία, βάσει της εγκυκλίου που κατέφτασε σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των δομών κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικό που δεν απασχολείται σήμερα σε δομές που έκλεισαν όπως είναι τα ΚΑΠΗ, αναλαμβάνει συναφή καθήκοντα σε άλλη υπηρεσία του ίδιου νομικού προσώπου ή σε άλλη υπηρεσία του κάθε ΟΤΑ.

Με την ίδια εγκύκλιο, οι υφιστάμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, αναλαμβάνουν την καταγραφή των κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, κατά δήλωσή τους, εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ. Για την παροχή όλων των υπηρεσιών, το προσωπικό θα πρέπει να διαθέτει όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, ακόμη και στολές.  

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Τρικκαίων, γνωστός για τα καινοτόμα βήματά του, ξεκίνησε ήδη αυτή την εβδομάδα την επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» με σύνθημα «Μείνε σπίτι και τηλεφώνησε-Είμαστε εδώ για σένα». Οι υπηρεσίες του θα βοηθούν ηλικιωμένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν φροντίδας ή εξυπηρέτησης για πολλές και διαφορετικές ανάγκες τους, ενώ παράλληλα ο Δήμος διαθέτει μεταξύ άλλων δωρεάν τηλεσακχαρόμετρα σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3