Τα μαζικά κρούσματα στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας οδήγησαν σε μια δύσκολη κατάσταση, με τις υγειονομικές αρχές να επισπεύδουν τη λειτουργία μονάδων για τον Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και να μεταφέρει όσους ηλικιωμένους ασθενείς μπορούσε σε άλλα νοσοκομεία. Τα προβλήματα και τα κενά υφίστανται ακόμη.
Ώς έναν βαθμό, θα επέλθει μια αποφόρτιση των νοσοκομειακών δομών, με την αποχώρηση των ηλικιωμένων που είχαν εισαχθεί από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Το ζήτημα του χρόνου επιστροφής στο γηροκομείο των ηλικιωμένων που δεν είναι πλέον θετικοί στον κορονοϊό, ήταν κρίσιμο ιδίως από τη στιγμή που τα κρεβάτια άρχισαν να γεμίζουν. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε σήμερα ότι μετά και από συνεννόηση που είχε με τον ΕΟΔΥ, υπογράφηκε σήμερα απόφαση από τον Σωτήρη Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία όσοι συμπληρώνουν 20 μέρες παραμονής στο νοσοκομείο και είναι ασυμπτωματικοί, μπορούν να γυρίσουν στο γηροκομείο.
Ο κ. Ελισάφ υπεραμύνθηκε επίσης της διακομιδής ασθενών από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας σε άλλα νοσοκομεία. «Τέθηκε ξαφνικά το ζήτημα να μετακινηθούν 50- 60 άτομα. Αυτό υπερβαίνει τις αντοχές οποιουδήποτε συστήματος υγείας. Η πόλη έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες με το προσωπικό που διαθέτει. Όταν υπάρχουν 50 άτομα -τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά- χρειάζεται να συμμετάσχουν όλα τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και να τεθούν σε επιφυλακή. Αυτό πρέπει να γίνεται προοδευτικά, γιατί δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται και το προσωπικό να αποκτήσει μια εξοικείωση. Σήμερα όλη η ανθρωπότητα είμαστε ένα πράγμα. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Επομένως όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, θα πρέπει να μεταφερθούν ασθενείς» τόνισε.
Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο ιστορικό… με τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας. Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ στο συγκεκριμένο γηροκομείο στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 18 Οκτβωρίου, χωρίς να εντοπιστεί κανένα θετικό κρούσμα. Ανέφερε δε ότι το γηροκομείο είχε ελεγχθεί ως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενη εντοπίστηκε στις 24 Οκτωβρίου. Ακολούθησε δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενη στις 26 του μήνα. Τρεις μέρες μετά, το γηροκομείο ενημέρωσε ότι υπάρχουν 20 ηλικιωμένοι με πυρετό. Οπότε και κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ με τα γνωστά πια αποτελέσματα –σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι είναι θετικοί στον covid-19.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Καχριμάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γιατρούς εργασίας, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε μόνιμη βάση τα γηροκομεία, τα εργοστάσια και γενικότερα οι επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. «Το βάρος εκτέλεσης των εντολών που δίνονται, πέφτει στους γιατρούς εργασίας», είπε χαρακτηριστικά…
*Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη και του δημάρχου Ιωαννίνων έγιναν στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού