Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεωμετρίες, χώρος και χρώματα

Εικόνα του άρθρου Γεωμετρίες, χώρος και χρώματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2019, 21:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σπύρος Παπασπύρου είναι εικαστικός, γεννημένος στα Γιάννενα, σπουδαγμένος στη Φλωρεντία και για χρόνια, θεράπων της εκπαίδευσης. «Επιστρέφοντας» στα Γιάννενα, φέρνει μαζί του τα έργα του που φιλοξενούνται στη γκαλερί «Τεχνοχώρος» (Ζυγομάλλη 16) από 4 ως 17 Ιουνίου και στο ενδιάμεσο, μιλάει γι αυτά στον Τύπο Ιωαννίνων.

Είναι μια αναδρομική έκθεση, έτσι;

Είναι μια αναδρομική έκθεση, με τη μόνη διαφορά ότι όλα τα έργα έχουν «μεταφερθεί» με μεταξοτυπία, επειδή δεν υπάρχουν τα παλιά, από ο,τι είχε διασωθεί από προσχέδια, αρχεία δικά μου κ.λπ. ή και κάποια που υπάρχουν ακόμα πρωτότυπα.

Αρχής γενομένης από ένα έργο που υπάρχει στην έκθεση και δεν είναι μεταξοτυπία, ένα σχέδιο με μολύβι του 1973, από τότε μέχρι σήμερα είναι μια πορεία 46 χρόνων. Εκτός από αυτά, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια έργα, του ‘18

Απεικονίζει η έκθεση και μια διαδικασία ωρίμανσης του δημιουργού;

Η έκθεση αυτή ξεκίνησε με αφορμή ένα τηλεφώνημα από παλιούς συμφοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία να κάνουμε μια έκθεση με τίτλο «Από την Accademia di Belle Arti di Firenze στην Βίλα Μπιάνκα», τη δημοτική πινακοθήκη δηλαδή, της Θεσσαλονίκης. Εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα παραγωγικός, καθώς υπήρξα για πάρα πολλά χρόνια εκπαιδευτικός. Άλλοι τα καταφέρνουν, διδασκαλία και εικαστικό έργο μαζί…

Σκέφτηκα λοιπόν να μεταφέρω ένα παλιό εικαστικό έργο της Φλωρεντίας που είχε γίνει με ακρυλικό, με την τεχνική της μεταξοτυπίας, σε πλεξι γκλας και αυτό έστειλα στην έκθεση.

Κάνοντας λοιπόν αυτή την κίνηση, γιατί ήθελα να βρεθώ με τους παλιούς συμφοιτητές, μου άνοιξε η όρεξη και έτσι είπα θα φτιάξω με μεταξοτυπίες και διάφορα άλλα έργα, μαζί και κάποια καινούργια. Έγινε μια πρώτη έκθεση στην Αθήνα  στη γκαλερί The Box και μετά σκέφτηκα να τη μεταφέρω και στο γενέθλιο τόπο. Ουσιαστικά είναι η ίδια έκθεση που ήρθε εδώ.

Πώς τοποθετούνται στο χώρο τα έργα;

Όλη η δουλειά μου είναι αυστηρά γεωμετρική. Πάρα πολλοί που τα βλέπουν λένε «αυτό το φτιάχνω κι εγώ». Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να το φτιάξουν και αυτοί. Στην έκθεση υπάρχει και ένα έργο με ένα ημικύκλιο και μια γωνία. Όλα τα υπόλοιπα είναι γεωμετρικά, ευθείες γραμμές. Έκανα μια προσπάθεια μεταφέροντας τα ίδια έργα σε πλέξι γκλας, βάζοντας τα χρώματα και τους τόνους σε διαφορετική διάσταση, να γίνει μια «ζωγραφική στο χώρο», να αποκτήσουν μια τρισδιάστατη εκδοχή. Το ίδιο έργο δηλαδή που είναι στο χαρτί, γίνεται «αμφιπρόσωπο». Όπως επίσης και τα δύο έργα που είναι σε μια διαφάνεια, σε γυαλί, που καθρεφτίζεται με το φωτισμό και στον τοίχο, το ίδιο έργο.

Έχω μια αδυναμία σε αυτό το είδος της μη παραστατικής τέχνης, είναι μια επιλογή που κάνω.

Είναι πιο εύκολο να αποδώσει ο καλλιτέχνης αυτό που του αρέσει, με μη παραστατικό τρόπο;

Για μένα, μετά την πάροδο τόσων χρόνων, νομίζω είναι εύκολο. Δεν ξέρω πώς θα ήταν αλλιώς. Έχω σπουδάσει σχέδιο μεν, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα ικανός στην παραστατικότητα. Το βασικό είναι όμως ότι δεν με συγκινεί ιδιαίτερα.

Ίσως και λόγω προτιμήσεων και επιρροών;

Ίσως ναι. Μου αρέσει πολύ ο Πιέτ Μοντριάν, για παράδειγμα. Αν δείτε και στον κατάλογο της έκθεσης, ο συγκάτοικός μου στη Φλωρεντία ο ποιητής Βασίλης Παππάς, το αναφέρει αυτό στο σημείωμά του

Τι θέλετε να παίρνει μαζί του ο επισκέπτης της έκθεσης;

Θέλω να έρχεται να το δει, να ευχαριστιέται και να φεύγει. Δεν θέλω να πω κάτι, ποτέ δεν είχα τέτοια πρόθεση και ούτε ξεκινάω ένα έργο έτσι. Αν εξαιρέσει κανείς το έργο που προανέφερα, με τα ημικύκλια κ.λπ. που είναι ουσιαστικά το ημιυπόγειο, όπου έμενα στη Φλωρεντία, μαζί με τον Βασίλη…

…να μια μικρή παραστατική διάθεση…

Όντως (γέλια). Υπάρχει μια μικρή τέτοια διάθεση εκεί. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την κα Αρετή Αδαμοπούλου που έγραψε αυτό το κείμενο και μου έδωσε μια ώθηση, γιατί είχα ένα τρακ-δεν έχω κάνει πολλές εκθέσεις και αισθανόμουνα λίγο αμήχανα και με βοήθησε πολύ. Επίσης, ευχαριστώ τον Βασίλη Παππά για το κείμενό του και δεν θα πω άλλους, γιατί θα ξεχάσω κάποιους. Τους ευχαριστώ όλους όμως, είναι πολλοί.

Ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστώ κι εγώ

Info

Σπύρος Παπασπύρου-Έγχρωμες επιφάνειες-Άυλοι χώροι

4-17/6/2019

Γκαλερί Τεχνοχώρος, Ζυγομάλλη 16

Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 9.30-14.30
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.30-14.30 και 17.30-21.30.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back