ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γερμανία: Πρώτες καταδίκες για το σκάνδαλο Dieselgate

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Πρώτες καταδίκες για το σκάνδαλο Dieselgate
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2023, 15:14
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον πρώην επικεφαλής της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και εννέα μηνών με αναστολή για απάτη από αμέλεια στο σκάνδαλο Dieselgate του 2015, και έγινε το πρώτο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen που καταδικάστηκε σε τέτοια ποινή.

Το πρώην αφεντικό τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πάει στο κρατικό ταμείο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Οι εισαγγελείς ήθελαν αρχικά πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι τους μισθούς του Στάντλερ στην Audi και τη Volkswagen και την κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Η δίκη του Στάντλερ, μία από τις πιο σημαντικές δικαστικές διαδικασίες στον απόηχο του σκανδάλου Dieselgate, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020.

Ο μητρικός όμιλος της Audi Volkswagen και η Audi παραδέχθηκαν το 2015 ότι χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό για να εξαπατήσουν τις δοκιμές εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι μηχανικοί χειρίστηκαν τους κινητήρες με τέτοιο τρόπο ώστε να συμμορφώνονται με τις νόμιμες τιμές εκπομπών καυσαερίων στις εργαστηριακές δοκιμές, αλλά όχι στο δρόμο. Ο Στάντλερ κατηγορήθηκε ότι δεν σταμάτησε την πώληση των παραποιημένων αυτοκινήτων μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου.

Το πρώην στέλεχος της Audi, Βόλφγκανγκ Χατς, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 400.000 ευρώ, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο -τον μηχανικό Giovanni P. - επιβλήθηκε ποινή ενός έτους και εννέα μηνών και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back