ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Η οικονομία έχει κολλήσει στην ύφεση»

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: «Η οικονομία έχει κολλήσει στην ύφεση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 22:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ηθικό στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας υποχώρησε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo).

Οι δυσοίωνες προοπτικές έρχονται μετά από μια δύσκολη χρονιά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αυξημένες τιμές ενέργειας και αδύναμη εξωτερική ζήτηση.

Το Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος -ο οποίος παρακολουθεί τις εκτιμήσεις περίπου 9.000 γερμανικών επιχειρήσεων για το επιχειρηματικό κλίμα- υποχώρησε στο 85,2 από μια ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα κάτω ένδειξη 86,3 τον Δεκέμβριο.

Οι προοπτικές στον τομέα του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών επιδεινώθηκαν αμφότερες, μαζί με σημαντική πτώση στον τομέα των υπηρεσιών. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχανικών παραγωγών βελτιώθηκε στην πραγματικότητα τον Ιανουάριο, αλλά εξακολουθούσε να είναι γενικά απαισιόδοξη.

Ο δείκτης είχε επίσης υποχωρήσει απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, αφού είχε ανέλθει στις 87,2 μονάδες τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν νέα αύξηση για τον μήνα αυτό, όπως και για τον Ιανουάριο.

«Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις έχει θολώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλήμης Φούεστ. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην ύφεση».

Ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το κλίμα δεν βοηθήθηκε από τις συνεχιζόμενες απεργίες των μηχανοδηγών και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της για δύο εβδομάδες στο εργοστάσιό της κοντά στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου λόγω της διακοπής της θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις επιθέσεις των Χούθι.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επανεξετάσει εσπευσμένα τον προϋπολογισμό της για το 2024, αφού μια δικαστική απόφαση ανέτρεψε τα σχέδια δαπανών της. οι εμπειρογνώμονες του Ifo προβλέπουν χαμηλότερη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, καθώς το Βερολίνο περικόπτει τις δαπάνες.

Ο Μπρζέσκι προέβλεψε άλλη μια μικρή ύφεση φέτος, εκτιμώντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

«Θα είναι η πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 που η Γερμανία θα περάσει από διετή ύφεση, αν και θα μπορούσε να είναι επιφανειακή», δήλωσε ο Μπρζέσκι.

Με πληροφορίες από DW

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back