Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-Εxit polls: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό

Εικόνα του άρθρου Γερμανία-Εxit polls: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2018, 22:46
ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή άνοδο των Πρασίνων και μεγάλη πτώση για το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δείχνουν τα πρώτα Εxit polls από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).

Και οι πρώτοι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό πρόβαλαν στον ορίζοντα. Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες (φωτογραφία κάτω), έδωσε προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η Νάλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά» σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση. 

Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας «οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι» μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Η ίδια αύριο σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο Προεδρείο του κόμματός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back