Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 4-05-2022, 21:48
ΚΟΣΜΟΣ

Την αναβίωση του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, έκανε λόγο για «μεγάλη βούληση των δύο χωρών για να σημειωθεί πρόοδος».

«Το πρώτο βήμα είναι η αναβίωση της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη συνύπαρξη στα Βαλκάνια και θέλουμε να την προωθήσουμε. Το δεύτερο βήμα είναι το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ. Το έχουμε συζητήσει και γνωρίζουμε ότι αποτελεί ρεαλιστική προοπτική», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Κούρτι. 

Λίγο αργότερα ακολουθεί συνάντηση του καγκελάριου με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στις συναντήσεις συμμετέχει ακόμη ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο γερμανός καγκελάριος επαίνεσε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τη συμμετοχή τους στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλες οι χώρες της περιοχής θα ενταχθούν στην ΕΕ». 

Σε αυτό το πνεύμα, ενθάρρυνε τη Σερβία και το Κόσοβο «να λάβουν μέρος σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα τόσο των ίδιων των κρατών όσο και της ευρύτερης περιοχής». Αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα σε περίοδο πολέμου, τόνισε.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι εργάζεται για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για το Κόσοβο και περιέγραψε ως προτεραιότητες της κυβέρνησής του την οριστικοποίηση τεσσάρων σημαντικών συμφωνιών μεταξύ χωρών της περιοχής. Προανήγγειλε μάλιστα και επισκέψεις του στην περιοχή για το δεύτερο μισό του έτους.

Ο Άλμπιν Κούρτι από την πλευρά του εξέφρασε τη στήριξή του στη Διαδικασία του Βερολίνου και την κοινή περιφερειακή αγορά εντός ΕΕ, αλλά όχι σε άλλες παράλληλες πρωτοβουλίες εκτός ΕΕ, τόνισε, υπονοώντας τα «Ανοιχτά Βαλκάνια». 

Ανέφερε δε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου πρέπει να αναγνωριστεί από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε κρατών - μελών της ΕΕ ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της εμφάνισης ζημιογόνων αφηγημάτων και ψευδών συγκρίσεων. Ειδικά σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, τόνισε ότι η χώρα του έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και «τώρα είναι η σειρά της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα