ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεφύρι Πλάκας στην αναμονή

Εικόνα του άρθρου Γεφύρι Πλάκας στην αναμονή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2017, 14:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Αύγουστος ήρθε και στο (πρώην) Γεφύρι Πλάκας υπάρχει μια εργοταξιακή ησυχία, με τις ανησυχίες των τοπικών φορέων να είναι εύλογες. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, με δηλώσεις του στα Γιάννενα (όπου παραβρέθηκε για την τελετή παράδοσης της Ιόνιας οδού) άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες. 

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν πριν έρθει ο χειμώνας, αφορούνκυρίως τη στερέωση του δυτικού βάθρου το οποίο στέκεται ακόμη όρθιο –η στερέωσητου ανατολικού βάθρου είχε γίνει πέρσι από την Περιφέρεια Ηπείρου, πριν τουπουργείο Υποδομών αναλάβει την υλοποίηση του έργου της «αποκατάστασης-αναστήλωσηςτου Γεφυριού Πλάκας». «Είναι ένα έργο που θεωρούμε ότι αποτελεί έμβλημα σε μιαπροσπάθεια εθνικής ανάταξης…» διαβεβαίωσε εκ νέου ο κ. Δέδες. 

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε πρόσφατα, αν και με αρκετή καθυστέρηση, στην υπογραφή συνεργασίας με τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του γεφυριού. Η ανάθεση της αποστολής αυτής έγινε στην εταιρία μελετητών «ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΣ ΟΤΜ» με 130.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ο τεχνικός σύμβουλος είναι αυτός που θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, τον ακριβή τρόπο αναστήλωσης και την αντιμετώπιση των όποιων τεχνικών προβλημάτων, σε συνεργασία και με την επιστημονική επιτροπή η οποία έχει οριστεί με τη νέα προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε από τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων. 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που έχει παρθεί είναι πως η τοξωτή γέφυρα θα πρέπει να στερεωθεί, να αποκατασταθεί και να αναστηλωθεί στην αρχική της μορφή με χρησιμοποίηση των ίδιων υλικών (συλλογή πελεκητών λίθων και εξασφάλιση του ίδιου πετρώματος για συμπλήρωσή τους) και παρόμοιων κονιαμάτων.Ο προϋπολογισμός δε του έργου αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας, η οποία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015, ανέρχεται σε 5,6 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back