ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα-UNICEF: 18 ημέρες πολέμου, 2.360 νεκρά παιδιά

Εικόνα του άρθρου Γάζα-UNICEF: 18 ημέρες πολέμου, 2.360 νεκρά παιδιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2023, 14:51
ΚΟΣΜΟΣ

Τις τελευταίες 18 ημέρες, η Λωρίδα της Γάζας έγινε μάρτυρας ενός καταστροφικού θανάτου των παιδιών της, με 2.360 νεκρούς και 5.364 τραυματίες λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων, ή περισσότερα από 400 παιδιά που φέρονται να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται καθημερινά, αναφέρει η UNICEF στον ιστότοπό της.

Όπως σημειώνει, σχεδόν κάθε παιδί στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκτεθεί σε βαθιά οδυνηρά γεγονότα και τραύματα, που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες καταστροφές, ανελέητες επιθέσεις, εκτοπισμό και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός παιδιών, οι απαγωγές παιδιών, οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών», δήλωσε η Αντέλ Χοντρ, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

«Η UNICEF απευθύνει επειγόντως έκκληση σε όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την ανθρωπιστική πρόσβαση και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται -ιδιαίτερα τα παιδιά- και πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να μην πληγούν σε καμία περίπτωση».


«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλώς απίστευτος», ανέφερε η Αντέλ Χοντρ.

Τα καύσιμα είναι υψίστης σημασίας για τη λειτουργία βασικών εγκαταστάσεων, όπως νοσοκομεία, μονάδες αφαλάτωσης και αντλιοστάσια νερού. 

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών φιλοξενούν πάνω από 100 νεογέννητα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες και βασίζονται σε μηχανικό αερισμό, καθιστώντας την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος ζήτημα ζωής και θανάτου.

Όλος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, που αποτελείται από σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζει τρομερή και πιεστική έλλειψη νερού, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περίπου το 50% του πληθυσμού. Η πλειονότητα των συστημάτων ύδρευσης έχουν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις ή έχουν καταστεί μη λειτουργικά εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης καυσίμων και των ζημιών σε ζωτικής σημασίας υποδομές παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής. Επί του παρόντος, η ικανότητα παραγωγής νερού είναι μόλις το 5% της συνήθους ημερήσιας παραγωγής, τονίζει η UNICEF.

Φωτογραφία: UNICEF/UNI448902/Mohammad Ajjour

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back