ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Παράταση μιας ημέρας στην εκεχειρία

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Παράταση μιας ημέρας στην εκεχειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 11:11
ΚΟΣΜΟΣ

 Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η εκεχειρία με τη Χαμάς θα συνεχιστεί, επιτρέποντας περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων και αιχμαλώτων και την πιθανότητα μιας πιο μόνιμης παύσης των εχθροπραξιών.

Υπήρξαν αγωνιώδεις διπλωματικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας για την παράταση της εξαήμερης παύσης των μαχών στη Γάζα, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 5 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα. Η παράταση φαίνεται να είναι μόνο για 24 ώρες, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ρητά από όλα τα μέρη.

Η επιβεβαίωση του ισραηλινού στρατού ήρθε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός.

Λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα, μια δήλωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου είχε φτάσει κοντά στον τερματισμό της εκεχειρίας, αφού αποφάσισε ομόφωνα ότι «εάν δεν παραδιδόταν ένας αποδεκτός κατάλογος με περαιτέρω κρατούμενους που θα απελευθερώνονταν μέχρι τις 07:00 σήμερα το πρωί [Πέμπτη], οι μάχες θα επαναλαμβάνονταν αμέσως».

«Ένας κατάλογος γυναικών και παιδιών - σύμφωνα με τους όρους του περιγράμματος [της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα] - παραδόθηκε στο Ισραήλ πριν από λίγο- επομένως, η παύση θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Η Χαμάς, η οποία απελευθέρωσε 16 ομήρους σε αντάλλαγμα για 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους το βράδυ της Τετάρτης, επιβεβαίωσε επίσης ότι η εκεχειρία θα παραταθεί για ακόμη ημέρα, όπως και το Κατάρ, το οποίο έχει τον ρόλο του μεσολαβητή.

Επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ για συνομιλίες το βράδυ της Τετάρτης, εν μέσω έντονης διεθνούς πίεσης προς τις δύο πλευρές να παρατείνουν την εκεχειρία για να επιτραπούν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και πρόσθετη βοήθεια στην κατεστραμμένη Γάζα.

Οι συνθήκες στην περιοχή παραμένουν «καταστροφικές», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, και ο πληθυσμός αντιμετωπίζει «υψηλό κίνδυνο λιμού».

Mε πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Άνθρωποι συγκεντρώνονται καθώς μαχητές της Χαμάς παραδίδουν αιχμαλώτους στον Ερυθρό Σταυρό σε άγνωστη τοποθεσία στη Γάζα/Hamas Military Wing/Reuters/aljazeera

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back