ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα-OHE: Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν στα νοσοκομεία

Εικόνα του άρθρου Γάζα-OHE: Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν στα νοσοκομεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2024, 12:18
ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιοι πεθαίνουν καθημερινά στα υπερφορτωμένα εναπομείναντα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ειδικός του ΟΗΕ για επείγουσες υγειονομικές ανάγκες, ενώ μια γιατρός της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας την πιο ακραία που έχει δει ποτέ.

Οι δύο επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη Γάζα μετά από εβδομάδες εργασίας σε νοσοκομεία εκεί, περιέγραψαν καταβεβλημένους γιατρούς που προσπαθούν να σώσουν τις ζωές χιλιάδων τραυματιών μέσα σε νοσοκομεία που καταρρέουν και έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων.

Ο Σον Κέισι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη Γάζα μετά από πέντε εβδομάδες προσπάθειας να μεταφέρει περισσότερο προσωπικό και προμήθειες στα 16 νοσοκομεία της περιοχής που λειτουργούν μερικώς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ ότι είδε «μια πραγματικά τρομακτική κατάσταση στα νοσοκομεία» καθώς το σύστημα υγείας κατέρρεε μέρα με τη μέρα.

Το νοσοκομείο Al-Shifa, κάποτε το κορυφαίο νοσοκομείο της Γάζας με 700 κλίνες, έχει περιοριστεί να αντιμετωπίζει μόνο επείγοντα τραυματισμένα άτομα και είναι γεμάτο με χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τώρα ζουν σε χειρουργικές αίθουσες, διαδρόμους και σκάλες, είπε.

«Κυριολεκτικά πέντε ή έξι γιατροί ή νοσηλευτές» βλέπουν εκατοντάδες ασθενείς την ημέρα, είπε ο Κέισι, οι περισσότεροι με τραυματισμούς που απειλούν τη ζωή, και υπήρχαν «τόσοι πολλοί ασθενείς στο πάτωμα που με δυσκολία μπορούσες να κινηθείς χωρίς να πατήσεις τα χέρια ή τα πόδια κάποιου».

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, που διοικείται από τη Χαμάς, εκτιμά ότι 60.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ εκατοντάδες τραυματίζονται καθημερινά.

Από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο κατά της Χαμάς μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της στα νότια της χώρας στις 7 Οκτωβρίου, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την ισλαμική μαχητική οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως κάλυψη για στρατιωτικές δραστηριότητες. Ξεχώρισε το Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, λέγοντας ότι η Χαμάς είχε κρύψει κέντρα διοίκησης και καταφύγια κάτω από τους εκτεταμένους χώρους του νοσοκομείου. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν μια στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο.

Ο Κέισι είπε ότι κατάφερε να φτάσει στο Αλ-Σίφα τρεις φορές με παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και τροφίμων, αλλά μία φορά χρειάστηκαν 12 ημέρες λόγω ισραηλινών αρνήσεων, κυρίως για λόγους ασφαλείας ή επιχειρησιακούς λόγους.

Στο νοσοκομείο Al-Ahli, επίσης στην πόλη της Γάζας, η κατάσταση ήταν επίσης άσχημη, είπε.

Ακόμη και στη Ράφα στο νότο, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν, ο Κέισι είπε ότι ο πληθυσμός έχει εκτοξευθεί από 270.000 πριν από λίγες εβδομάδες σε σχεδόν ένα εκατομμύριο και η πόλη δεν διαθέτει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή εκτοπισμένων ανθρώπων.

Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως για να βοηθηθούν οι δεκάδες χιλιάδες τραυματίες της Γάζας και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας είναι η κατάπαυση του πυρός και η ασφάλεια που θα επιφέρει, είπε ο Κέισι, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ο Κέισι δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να κινητοποιήσει διεθνείς ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των νοσοκομείων της Γάζας και την παροχή περίθαλψης. Έχει επίσης υποστηρίξει τη δημιουργία αρκετών νοσοκομείων πεδίου τις τελευταίες έξι εβδομάδες περίπου, είπε.

«Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα», δήλωσε ο Κέισι. «Έχω δει παιδιά γεμάτα θραύσματα να πεθαίνουν στο πάτωμα επειδή δεν υπάρχουν οι προμήθειες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ... για να τα φροντίσουν».

Η Δρ Σίμα Τζιλάνι

Μιλώντας σε μια άλλη ενημέρωση Τύπου, η Δρ Σίμα Τζιλάνι, παιδίατρος και ανώτερη τεχνική σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για την επείγουσα υγεία, δήλωσε ότι μόλις πήγε στη Γάζα για δύο εβδομάδες σε συνεργασία με την Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και αυτό που είδε ήταν «τρομακτικό, και σκηνές βγαλμένες από εφιάλτες».

Η Τζιλάνι, η οποία έχει εργαστεί στο παρελθόν σε hotspots όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και ο Λίβανος, δήλωσε: «Από την εμπειρία μου να εργάζομαι σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, αυτή είναι η πιο ακραία κατάσταση που έχω δει όσον αφορά την κλίμακα, τη σοβαρότητα των τραυματισμών, τον αριθμό των παιδιών που έχουν υποφέρει και δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά».

Με πληροφορίες από ABC. Φωτογραφία: Τραυματίες περιμένουν να τους περιθάλψουν στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας/©WHO 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back