ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2024, 11:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα ισραηλινό χτύπημα νωρίς την Πέμπτη σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο κέντρο της Γάζας σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 23 γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μαχητές της Χαμάς δρούσαν μέσα από το σχολείο.

Το χτύπημα έγινε αφού ο στρατός ανακοίνωσε νέα επίγεια και αεροπορική επίθεση σε διάφορους προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα, καταδιώκοντας μαχητές της Χαμάς που, όπως λέει, έχουν ανασυνταχθεί εκεί. 

Αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το χτύπημα πριν από την αυγή έπληξε το σχολείο αλ Σάρντι, το οποίο λειτουργεί από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, γνωστή με το ακρωνύμιο UNRWA. Το σχολείο ήταν γεμάτο με Παλαιστίνιους που είχαν διαφύγει από τις ισραηλινές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα της Γάζας, είπαν.

Το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην κοντινή πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ δέχτηκε τουλάχιστον 33 νεκρούς από το χτύπημα, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών και εννέα γυναικών, σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου και έναν δημοσιογράφο του Associated Press στο νοσοκομείο. 

Ένα άλλο χτύπημα σε ένα σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσε έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τα αρχεία. Και τα δύο χτυπήματα σημειώθηκαν στο Νουσεϊράτ, ένα από τα πολλά δομημένα στρατόπεδα προσφύγων στη Γάζα που χρονολογούνται από τον πόλεμο του 1948 γύρω από τη σύσταση του Ισραήλ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους σε αυτό που έγινε το νέο κράτος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χαμάς είχε εγκαταστήσει ένα «καταφύγιο» μέσα στο σχολείο και ότι οι μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που βρίσκονταν μέσα το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο όπου σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων, αν και δεν πρόσφερε αμέσως αποδείξεις. Δημοσίευσε μια φωτογραφία του σχολείου, δείχνοντας αίθουσες διδασκαλίας στον δεύτερο και τρίτο όροφο όπου, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκονταν μαχητές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 70 πτώματα και 300 τραυματίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα την Τρίτη και την Τετάρτη μετά από κύμα ισραηλινών επιδρομών.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου: UNRWA/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back