πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ισραηλινό κτύπημα σε σχολείο με δεκάδες άμαχους νεκρούς

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Ισραηλινό κτύπημα σε σχολείο με δεκάδες άμαχους νεκρούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2024, 10:40
ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο της Γάζας όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι, ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, ένα αεροπορικό πλήγμα που ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε στόχο ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Τα πλήγματα χτύπησαν όταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν καταφύγιο στο σχολείο εκτελούσαν την προσευχή της αυγής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς. 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αεροπορία του στόχευσε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου όπου κρύβονταν μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός δήλωσε ότι είχε λάβει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, εναέριας επιτήρησης και πληροφοριών πληροφοριών». Δεν σχολίασε αμέσως τις αναφορές για τα θύματα από τη Γάζα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν ένα φρικτό έγκλημα και μια σοβαρή κλιμάκωση. Το Ισραήλ λέει ότι η μαχητική ομάδα ενσωματώνεται μεταξύ των αμάχων της Γάζας, δρώντας μέσα από σχολεία, νοσοκομεία και καθορισμένες ανθρωπιστικές ζώνες - κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Προχθές Πέμπτη, η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δυο σχολεία στην πόλη της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανέφερε πως στα σχολικά κτίρια λειτουργούσαν «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε το χτύπημα, το οποίο σημειώθηκε την ώρα που οι διαμεσολαβητές πίεζαν για την επανέναρξη των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, και δήλωσε ότι η δολοφονία αμάχων στη Γάζα δείχνει ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο.

Η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ έχουν προγραμματίσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός για την Πέμπτη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση, στην οποία εμπλέκονται το Ιράν και η λιβανέζικη σύμμαχός του Χεζμπολάχ.

Αντιδράσεις

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα «τρομοκρατημένος» από το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα.

Η Γαλλία καταδίκασε «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα, με το ΥΠΕΞ της χώρας να επισημαίνει ότι «εδώ και εβδομάδες, σχολικά κτίρια στοχοθετούνται επανειλημμένα, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων». 

Η Βρετανία δήλωσε «σοκαρισμένη» και ζήτησε την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός». 

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο Χ.

Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια. «Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3