ΗΠΕΙΡΟΣ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πώς ψήφισαν οι βουλευτές της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πώς ψήφισαν οι βουλευτές της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2024, 10:30
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ισότητα στον πολιτικό γάμο αποτελεί πια νόμο της Ελλάδας. Η ΝΔ μέτρησε πολλές απώλειες, με τέσσερα μέλη της κυβέρνησης μάλιστα να απέχουν, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Ιωαννίνων και υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα.

Η κα Κεφάλα ακολούθησε κι αυτή τη «γραμμή» της αποχής που υπέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας τη λαϊκή δεξιά να ικανοποιεί το συντηρητικό κοινό.

Για να δούμε λοιπόν πώς ψήφισαν οι βουλευτές της Ηπείρου.

Νομός Ιωαννίνων

Κώστας Τασούλας (ΝΔ) Ναι

Μαρία Κεφάλα (ΝΔ) Αποχή

Μερόπη Τζούφη (Νέα Αριστερά) Ναι

Γιάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ) Ναι

Νίκος Έξαρχος (ΚΚΕ) Όχι

Νομός Θεσπρωτίας

Βασίλης Γιόγιακας (ΝΔ) Όχι

Νομός Πρέβεζας

Σπύρος Κυριάκης (ΝΔ) Ναι

Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) Ναι

Νομός Άρτας

Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) Ναι

Γιώργος Στύλιος (ΝΔ) Ναι

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο «όχι παρά του ότι είμαι συντηρητικός, αλλά επειδή ακριβώς είμαι συντηρητικός».

Ο κ. Τασούλας μίλησε για μια «δικαιοπραξία». «Δεν κανονίζουμε τη ζωή συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας με βάση τα γούστα τους ή με βάση μία επιδίωξη απόλαυσης, εδώ τα κανονίζουμε με βάση μια υψηλή ευθύνη που τους αναθέτουμε και την οποία δέχονται και αποδέχονται και προσχωρούν σε αυτή την ευθύνη. Ευθύνη θεσμοθετούμε. Εμένα προσωπικά, ως συντηρητικός και παραδοσιακός άνθρωπος, μου αρέσει να προσχωρούν σε θεσμούς ευθύνης όλα τα μέλη της κοινωνίας». 

Απαντώντας σε όσους κινδυνολογούν περί υπονόμευσης των αξιών της παραδοσιακής οικογένειας, ανέφερε: «Τόσο λίγο εμπιστεύεστε τα ιερά και τα όσια του Έθνους ή μήπως κάποιοι ελάχιστοι από εσάς είστε εμπορευόμενοι ή παριστάνετε τους θιασώτες αυτών των ιερών και οσίου του έθνους;». Πρόσθεσε ότι η παραδοσιακή οικογένεια θα κρατηθεί όρθια, γιατί είναι ένας δοκιμασμένος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει κι άλλη μορφή οικογένειας «η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη που νιώθουν άνθρωποι να είναι μαζί, χωρίς να είναι διαφορετικού φύλου».

Τοποθέτηση στη Βουλή έκανε χτες και ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Σπύρος Κυριάκης. Ο κ. Κυριάκης τόνισε ότι η συνείδηση του τού «υπαγορεύει πως είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους βάσει της σεξουαλικής τους προτίμησης και να δημιουργούμε ανθρώπους δύο διαφορετικών κατηγοριών βάσει της σεξουαλικής τους προτίμησης». Και ξεκαθάρισε: «Είμαι Έλληνας, χριστιανός, πατριώτης και οικογενειάρχης και δεν δέχομαι από κανέναν να αμφισβητεί οποιαδήποτε από αυτές μου τις ιδιότητες λόγω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου αυτού».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back