Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στους δρόμους τα συνδικάτα

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Στους δρόμους τα συνδικάτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2018, 20:52
ΚΟΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικού και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν κατέβει στους δρόμους όλης της Γαλλίας διεκδικώντας την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης.

Περίπου 180 διαδηλώσεις έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία από τα επτά συνδικάτα του δημόσιου τομέα (CGT, FO, FSU, CFTC, Solidaires, FA-FP και CFE-CGC).

Σήμερα η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Παρίσι και έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού στην πόλη Νάντη (δυτική Γαλλία), ενώ είναι η πρώτη φορά που δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία μαζί με το προσωπικό των σιδηροδρόμων αφότου ο Μακρόν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι στην Κανεμπιέρ στη Μασσαλία, 5.000 στην Γκρενόμπλ, σχεδόν 10.000 στη Νάντη και 9.500 στη Λιόν, 1.500 στην Ος, 2.300 στη Ρενς, 1.800 στο Σεν-Ναζέρ, 4.500 στο Περπινιάν, 1.600 στο Φουά, 4.800 στη Ρουέν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το 60% των γρήγορων τρένων, το 75% των τρένων ιντερσίτι, και το 30% των πτήσεων προς και από αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας.

Περίπου το 13% των εκπαιδευτικών δεν πήγαν στη δουλειά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας να μείνουν κλειστά. 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε κατά περισσότερα από τρία γιγαβάτ, το ισοδύναμο τριών πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και οι εργαζόμενοι απεργούν, τροφοδοτώντας τους φόβους της κυβέρνησης ότι οι διακοπές ρεύματος μπορεί να επεκταθούν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στα σχέδια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 εργαζόμενους έως το 2022, μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων μεταξύ άλλων, καθώς και για τη σύνδεση του ύψους των αποδοχών με την απόδοση.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους ανησυχούν εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης να καταργήσει εργασιακές διασφαλίσεις, αυτόματες ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις και γενναιόδωρες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του συνδικάτου CGT, 40.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Παρίσι, 400.000 σε όλη τη Γαλλία.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα παράδοξο: η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την απεργία αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης και της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθού ανάλογα με την επίδοση.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση, η οποία πέρασε από κρησάρα τους εργατικούς νόμους πέρυσι και ετοιμάζει μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων για την ασφάλιση και την επαγγελματική εκπαίδευση των ανέργων, να πει ότι θα παραμείνει πιστή στα σχέδιά της, ενώ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδηλώσεις.

«Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να συσσωρευτεί η δυσαρέσκεια όπως το 1995», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη απεργία για δεκαετίες που είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλία και η οποία είχε αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να αποσύρει μεταρρυθμίσεις καθώς οι απεργοί εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είχαν λάβει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 1995. Τότε υπήρχε μια μεγάλη ασυμφωνία με αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση και αυτά που έκανε τελικά.»

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί να έχουν επίσης στο μυαλό τους το γεγονός πως η εξέγερση του Μάη του ’68 που συντάραξε τη Γαλλία ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, με μια φοιτητική διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, η οποία πολύ λίγοι εκείνοι την εποχή ανέμεναν ότι θα προκαλούσε μια αναταραχή που παρέλυσε για εβδομάδες τη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP. Φωτογραφία: EPA/ETIENNE LAURENT

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3