ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» και ο απρόβλεπτος δεύτερος γύρος

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» και ο απρόβλεπτος δεύτερος γύρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2024, 10:47
ΚΟΣΜΟΣ

Το πώς θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας στις 7 Ιουλίου και τα πιθανά σενάρια, αφού τα exit polls έδειξαν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λε Πεν κέρδισε τον πρώτο γύρο της Κυριακής, παρουσιάζει το Reuters.

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας είναι μια διαδικασία δύο γύρων.

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια, περνούν σε δεύτερο γύρο. Όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα.

Η υψηλή συμμετοχή την Κυριακή σημαίνει ότι περίπου 300 εκλογικές περιφέρειες βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με πιθανές τριπλές επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θεωρητικά ευνοούν το RN.

Για να αποτρέψουν αυτές τις τριπλές επαναληπτικές εκλογές και να εμποδίσουν το RN, οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί της Γαλλίας εφαρμόζουν εδώ και καιρό αυτό που αποκαλούν «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», σύμφωνα με το οποίο ο τρίτος υποψήφιος αποχωρεί από την κούρσα και προτρέπει τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τον δεύτερο υποψήφιο.

Όλοι οι υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο πρέπει να αποφασίσουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης αν θα παραιτηθούν ή αν θα κατέβουν στον δεύτερο γύρο.

Πολλοί πολιτικοί ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους το βράδυ της Κυριακής.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε σε μια «ευρεία συσπείρωση πίσω από τους δημοκρατικούς και δημοκρατικούς» υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο, καθοδηγώντας ουσιαστικά εναντίον τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού όσο και του σκληρά αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI).

Ο πρώην πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ, κάλεσε τους υποψηφίους του κόμματός του να εγκαταλείψουν την εκλογή τους, εάν βρίσκονται στην τρίτη θέση, και να συσπειρωθούν πίσω από τους υποψηφίους από την κεντροαριστερά έως την κεντροδεξιά, εξαιρουμένων του RN και του LFI.

Στην αριστερά, οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και του LFI κάλεσαν επίσης τους υποψηφίους τους που κατέλαβαν την τρίτη θέση να εγκαταλείψουν για να εμποδίσουν το RN.

Το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο διασπάστηκε πριν από την ψηφοφορία με έναν μικρό αριθμό βουλευτών του να ενώνει τις δυνάμεις του με το RN, δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση.

Η αποτελεσματικότητα του «ρεπουμπλικανικού μετώπου» έχει αποδυναμωθεί με την πάροδο των ετών και πολλοί ψηφοφόροι δεν λαμβάνουν πλέον υπόψη τους τις συμβουλές των ηγετών του κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό οι υποψήφιοι να αρνηθούν να αποχωρήσουν παρά την καθοδήγηση από τα πολιτικά επιτελεία στο Παρίσι.

Ωστόσο, οι συνομιλίες κατά τις επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα, αποφασίζοντας ενδεχομένως αν το RN θα επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ή όχι.

Αυτό καθιστά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί. Ακόμη και οι δημοσκόποι έχουν ζητήσει προσοχή στις δικές τους προβλέψεις για τις έδρες.

ΣΣ: Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε από τη Λεπέν για να περιγράψει τους πολιτικούς αξιωματούχους κάθε προέλευσης που καλούν να υψωθεί ένα φράγμα στην άκρα δεξιά όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος απέναντί της.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back