ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποια είναι η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ποια είναι η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2024, 20:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας αριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκε πριν από λιγότερο από ένα μήνα κέρδισε στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF) είναι μια ευρεία κοινοβουλευτική ομάδα κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων που κυμαίνονται από τους Σοσιαλιστές μέχρι τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά France Unbowed (LFI).

Αν και τα κόμματα αυτά έχουν επικρίνει το ένα το άλλο στο παρελθόν και έχουν κάποιες βασικές διαφορές στην ιδεολογία και την προσέγγισή τους, αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα μπλοκ για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε εκλογές στις 9 Ιουνίου.

Η τακτική απέδωσε. Κόντρα σε κάθε προσδοκία, την Κυριακή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε συνολικά 182 έδρες, μπροστά από την κεντρώα συμμαχία Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που είχε βγει πρώτος στον πρώτο γύρο πριν από μια εβδομάδα, έπεσε στην τρίτη θέση.

Το NFP κατάφερε μια τόσο αξιοσημείωτη επιστροφή χάρη σε μια συντονισμένη προσπάθεια των αριστερών και κεντρώων κομμάτων, η οποία είδε υποψηφίους να αποσύρονται από τριπλές αναμετρήσεις προκειμένου να συγκεντρωθεί η ψήφος κατά του NFP. Αυτό συνέβη σε περίπου 200 εκλογικές περιφέρειες και άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ό,τι συμβαίνει στο NFP τώρα;

Το NFP προέκυψε μόνο από τον γνήσιο φόβο των αριστερών κομμάτων ότι το RN επρόκειτο να καταλάβει την εξουσία.

Τώρα που αυτό το σενάριο έχει αποφευχθεί, τα μέλη του NFP πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργαστούν στην Εθνοσυνέλευση - και η συσπείρωση για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την πλειοψηφία μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν το εύκολο μέρος.

Οι ρωγμές άρχισαν να φαίνονται λίγο μετά τη δημοσίευση των exit polls το βράδυ της Κυριακής.

Παρόλο που οι ηγέτες των κομμάτων του NFP αναγνώρισαν ότι το αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας, ο καθένας πανηγύρισε το αποτέλεσμα ξεχωριστά, και ήδη άρχισαν να αναδύονται κάποιες κρίσιμες διαφορές ως προς τον τρόπο προσέγγισης της μετεκλογικής φάσης.

Επειδή το NFP δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, ορισμένοι στην αριστερά λένε ότι το μπλοκ τους θα πρέπει να βρει υποστήριξη από άλλα κόμματα, όπως η συμμαχία Ensemble του προέδρου Μακρόν.

Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, ένας κεντροαριστερός πολιτικός που είναι ανερχόμενο αστέρι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει ήδη δηλώσει ότι οι αντίπαλοι θα πρέπει να ενωθούν και να συνάψουν συμφωνίες, όπως κάνουν αλλού στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος τώρα έχει εκλεγεί βουλευτής, δήλωσε ότι το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να «προσπαθήσει, αν είναι δυνατόν» να σχηματίσει συμμαχίες με άλλες ομάδες - αν και αναγνώρισε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο.

Ωστόσο, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), απέκλεισε τη συνεργασία με το στρατόπεδο του προέδρου Μακρόν και αντ' αυτού ζήτησε να δοθεί στο Εθνικό Λαϊκό Κόμμα η ευκαιρία να ορίσει τον δικό του πρωθυπουργό και να κυβερνήσει μόνο του.

Τι επιδιώκει το NFP;

Λίγο μετά το σχηματισμό συνασπισμού, το NFP παρουσίασε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε την υπόσχεση να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και να διευκολύνει τις αιτήσεις για βίζα.

Το NFP υποσχέθηκε επίσης ανώτατα όρια στα βασικά αγαθά για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής, ενίσχυση των επιδοτήσεων στέγασης και αύξηση του μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ.

Η συμμαχία δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών μέσω της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, της επαναφοράς του φόρου πλούτου και ενός έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος του οικονομικού προγράμματος του NFP έχει εκτιμηθεί σε 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόγραμμα είναι υπερβολικά ακριβό, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των οικονομικών της Γαλλίας. Θα μπορούσε επίσης να τη θέσει σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία: Jean-Luc Mélenchon/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back