Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Πέντε τράπεζες ερευνώνται για φοροδιαφυγή

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Πέντε τράπεζες ερευνώνται για φοροδιαφυγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2023, 23:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν την Τρίτη έρευνες στα γραφεία πέντε τραπεζών στο Παρίσι (Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP), Natixis και HSBC, σύμφωνα με τη Le Monde,) με την υποψία φορολογικής απάτης, στο πλαίσιο μιας ευρείας ευρωπαϊκής έρευνας για την αποφυγή καταβολής φόρων στα μερίσματα.

Οι ενέργειες των Γάλλων εισαγγελέων είναι οι τελευταίες που πλήττουν παγκόσμιες τράπεζες για το σύστημα φοροδιαφυγής στα μερίσματα, καθώς παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η οικονομική εισαγγελία PNF ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η έρευνα συνδέεται με τη λεγόμενη «cum-ex» και συνίσταται στη αποφυγή του φόρου επί των μερισμάτων, τον οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι ξένοι κάτοχοι μετοχών εισηγμένων γαλλικών εταιρειών. Ειδικότερα, οι κάτοχοι μετοχών εμπιστεύονται τους τίτλους τους σε μια τράπεζα όταν εισπράττεται ο φόρος, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση. Η πρακτική αυτή έγινε γνωστή το 2018, όταν μια ομάδα 16 μέσων ενημέρωσης την αποκάλυψε μέσω των «Αρχείων CumEx»

Εκπρόσωπος της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας δήλωσε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, αλλά δήλωσε ότι οι τράπεζες συνολικά αντιμετωπίζουν συνολικό αίτημα αποζημίωσης άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των καθυστερημένων τόκων.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε δικηγόρο σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, αφού φέρεται να οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές απάτες της χώρας μέσω ενός σχεδίου αποκοπής μερισμάτων που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κόστισε στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back