ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2023, 20:08
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης ΕΕ, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, σύμφωνα με την κόρη του.

«Πέθανε στον ύπνο του σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στο σπίτι του στο Παρίσι», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της πόλης Λιλ.

Βοήθησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπηρετώντας από το 1985-1995, ο Ντελόρ έθεσε επίσης τις βάσεις για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήρε τον Ντελόρ, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 1981-84, ως «πολιτικό άνδρα με γαλλικό πεπρωμένο» και «αστείρευτο δημιουργό της Ευρώπης μας. Αγωνιστής της ανθρώπινης δικαιοσύνης».

Υπηρέτησε τρεις θητείες ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Γάλλος σοσιαλιστής, ήταν σταθερός οπαδός της μεταπολεμικής ολοκλήρωσης.

Εκτός από την ενιαία αγορά και το ευρώ, κατά τη θητεία του δημιουργήθηκε η συμφωνία Σένγκεν για τα ταξίδια και το πρόγραμμα Erasmus για τις ανταλλαγές φοιτητών. Επίσης μεταρρύθμισε την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η προσπάθειά του για μεγαλύτερη ολοκλήρωση συνάντησε την αντίσταση ορισμένων χωρών μελών, ιδίως της Βρετανίας υπό την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Ψηλά τα χέρια σου Ντελόρ» έγραφε το 1990 ένας διάσημος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας The Sun, η οποία εξέφραζε τις ανησυχίες της για το ενιαίο νόμισμα και τις αυξημένες εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από BBC, Le Monde

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back