Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πάγωσε» ο φόρος στα καύσιμα-Χάος στους δρόμους

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: «Πάγωσε» ο φόρος στα καύσιμα-Χάος στους δρόμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2018, 22:13
ΚΟΣΜΟΣ

Το πάγωμα του φόρου στα καύσιμα μέχρι το 2022 επικύρωσε σήμερα το γαλλικό κοινοβούλιο, μέτρο που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2019.

Η απόφαση για τη μη επιβολή του φόρου είχε ληφθεί με αφορμή τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Η αναβολή στην εφαρμογή του φόρου είχε θεωρητικά μηδαμινές πιθανότητες να περάσει από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ανάγκασε την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών. Αρχικά είχε ανακοινωθεί η αναβολή του μέτρου για έξι μήνες, όμως τελικά αποφασίστηκε το συνολικό πάγωμα, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Οι βουλευτές έδωσαν σήμερα το πράσινο φως, ουσιαστικά χωρίς να συζητήσουν την πρόταση.


ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, χάος στις μετακινήσεις προκάλεσαν οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων», καθώς προχώρησαν σε καταλήψεις σε διόδια και πυρπόλησαν ορισμένα από αυτά.

Η μεγαλύτερη εταιρεία που διαχειρίζεται τα διόδια στη χώρα, η Vinci Autoroutes, ανέφερε πως κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε περίπου 40 σημεία του δικτύου της και ότι αρκετοί κόμβοι αυτοκινητόδρομων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ιδίως στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.

Τα διόδια του Μπαντόλ, ανατολικά της Μασσαλίας, υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά που έβαλαν οι διαδηλωτές χθες τη νύχτα και ο αυτοκινητόδρομος Α50 έκλεισε, εξήγησε η Vinci.

Οι διαδηλωτές προκαλούν φθορές ή πυρπολούν εκατοντάδες ραντάρ καταγραφής της κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Ο ιστότοπος Radars-auto.com υπολογίζει ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 1.600 ραντάρ κυκλοφορίας, σχεδόν το 50% του συνόλου στη Γαλλία, έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περισσότερα από 250 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η εταιρεία Vinci εκτιμά ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της θα στοιχίσουν «αρκετές δεκάδες εκατομμύρια» ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα χαμένα έσοδα, καθώς οι διαδηλωτές επιτρέπουν σε χιλιάδες οδηγούς να περνούν από τα διόδια χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back