ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» από την άνοδο της ακροδεξιάς

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» από την άνοδο της ακροδεξιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2024, 13:19
ΚΟΣΜΟΣ

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν είναι στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του Σαββατοκύριακου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά είναι πιθανό να αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές τους.

Οι δημοσκοπήσεις αναμένουν ότι το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, θα είναι το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στη Γαλλία, ξεπερνώντας το μετριοπαθές κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αντιμεταναστευτικές, εθνικιστικές ιδέες που υπερασπίζεται εδώ και καιρό η Λεπέν κερδίζουν έδαφος.

Οι εκλογές της 6ης και 9ης Ιουνίου και στις 27 χώρες της ΕΕ θα μετατοπίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη χάραξη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, πιθανότατα προς τα δεξιά και την άκρα δεξιά. Αυτό θα μπορούσε να έχει διαρκή αντίκτυπο στην ΕΕ - και να ενισχύσει τις πιθανότητες της Λεπέν να κερδίσει την προεδρία της Γαλλίας το 2027, ένα μακρόχρονο όνειρο.

Ο επικεφαλής υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζορντάν Μπαρντελά έχει υποσχεθεί να περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών εντός των ανοικτών συνόρων της ΕΕ, να χαλαρώσει την πίεση της ΕΕ στη Ρωσία και να μειώσει τους κανόνες της ΕΕ για το κλίμα.

Παράλληλα το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Μακρόν παραπαίει και η επικεφαλής υποψήφιά του Βαλερί Χαγιέρ δυσκολεύεται να αφήσει το αποτύπωμά της. Ένα ανησυχητικό σημάδι για τον Μακρόν, καθώς προσπαθεί να ηγηθεί πανευρωπαϊκών προσπαθειών για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και την ενίσχυση της άμυνας και της βιομηχανίας της ΕΕ.

Ο πιο δημοφιλής πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συμμετέχει τώρα στις συγκεντρώσεις της Χαγιέρ, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι η δύσκολα επιτευχθείσα μεταπολεμική ευρωπαϊκή ενότητα -και η ίδια η δημοκρατία- απειλείται από τον αυξανόμενο αυταρχισμό.

Ενώ οι ψηφοφόροι της ΕΕ επιλέγουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλοί λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις εθνικές τους ανησυχίες - και στη Γαλλία, πολλοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα ψηφοδέλτιά τους για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τη διαχείριση της οικονομίας, του αγροτικού τομέα ή της ασφάλειας από τον Μακρόν σε μια χώρα που πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες υψηλού κινδύνου στο Παρίσι.

Οι Σοσιαλιστές

Στα αριστερά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εκπληκτική αναζωπύρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας πίσω από τον επικεφαλής υποψήφιό του Ραφαέλ Γκλουκσμάν, ο οποίος υπόσχεται πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα και προστασία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ο Μακρόν παραγκώνισε τους άλλοτε ισχυρούς Σοσιαλιστές της Γαλλίας και τους κυρίαρχους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2017, χαράσσοντας μια ενδιάμεση πορεία. Όμως η απογοήτευση των αριστερών ψηφοφόρων από την αυστηροποίηση των πολιτικών ασφαλείας και μετανάστευσης του Μακρόν και από τη σταθερή φιλοπαλαιστινιακή στάση του σημαίνοντος ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», έχει οδηγήσει ορισμένους πίσω προς τους παραδοσιακούς Σοσιαλιστές.

Αλλά είναι η Λεπέν -δεύτερη αντίπαλος του Μακρόν στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές- που αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από την ψήφο διαμαρτυρίας της Γαλλίας, όπως έκανε το κόμμα της στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019. 

Η ίδια δεν ζητά πλέον την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, αλλά αντίθετα στοχεύει να μειώσει τις εξουσίες της και να την ανατρέψει εκ των έσω.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα εθνικά κόμματα ξεσηκώνονται όχι για να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για να οικοδομήσουν μια ευρωπαϊκή συμμαχία εθνών ικανή να αντιμετωπίσει τις βιομηχανικές, περιβαλλοντικές, μεταναστευτικές και τεχνολογικές προκλήσεις του 21ου αιώνα», δήλωσε η Λεπέν στους οπαδούς του κόμματος την περασμένη εβδομάδα. «Σε όλη τη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, κερδίζουμε τη μάχη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3