πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν αποκλείει τον ορισμό αριστερού πρωθυπουργού

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ο Μακρόν αποκλείει τον ορισμό αριστερού πρωθυπουργού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2024, 10:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ορίσει πρωθυπουργό από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου και αντ' αυτού θα ξεκινήσει την Τρίτη νέο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα για να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.

Tα αριστερά κόμματα αντέδρασαν με οργή στην ανακοίνωσή του, καλώντας σε διαδηλώσεις στους δρόμους και σε καθαίρεση του προέδρου. 

Ο συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Μανουέλ Μπομπάρ, μιλώντας στο κανάλι BFMTV, κατήγγειλε «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δημιουργεί μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», σημειώνοντας πως η «Ανυπότακτη Γαλλία» θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης καθαίρεσης του Γάλλου προέδρου.

«Οργισμένη», η Λουσί Καστέ, την οποία πρότειναν για πρωθυπουργό, θα συνεχίσει να «κινητοποιείται για να ενσαρκώσει την ένωση της Αριστεράς».

Ο Μακρόν διεξάγει παρατεταμένες συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση από τότε που οι εκλογές του Ιουλίου έδωσαν σε μια αριστερή συμμαχία τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά όχι αρκετές για να κυβερνήσει. 

Ο πρόεδρος απέρριψε τις αξιώσεις της αριστεράς να κυβερνήσει μετά από διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν και άλλους πολιτικούς ηγέτες

Η ανακοίνωση του Μακρόν υποδηλώνει ότι δεν διαφαίνεται άμεσο τέλος στην πολιτική κρίση της χώρας, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών-σοκ, οι οποίες έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.

Οι εκλογές του Ιουλίου άφησαν την Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών διαιρεμένη μεταξύ της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) με πάνω από 190 έδρες, ακολουθούμενη από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν με περίπου 160 έδρες και τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν με 140 έδρες.

Ο Μακρόν έχει αφήσει τον Γκαμπριέλ Αττάλ ως υπηρεσιακό ηγέτη της κυβέρνησης για μεταπολεμικό χρόνο ρεκόρ από τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς αναζητά ένα πρόσωπο με αρκετά ευρεία υποστήριξη για να επιβιώσει σε μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πίεση όμως είναι μεγάλη, καθώς η προθεσμία για την υποβολή ενός σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 για την υπερχρεωμένη κυβέρνηση απέχει λίγο περισσότερο από έναν μήνα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back