ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο αιφνιδιασμός Μακρόν και οι αναζητήσεις συμμάχων

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ο αιφνιδιασμός Μακρόν και οι αναζητήσεις συμμάχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2024, 21:22
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία πραγματοποίησαν έκτακτες συνομιλίες για να βολιδοσκοπήσουν πιθανούς συμμάχους τη Δευτέρα, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, τις οποίες προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα του από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων την Κυριακή, υπερδιπλάσιο του 15% περίπου που σημείωσαν οι σύμμαχοι του προέδρου, σύμφωνα με τα exit polls. Οι Σοσιαλιστές με 14% έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από την ομάδα Μακρόν.

Το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν έχει 169 βουλευτές στην εθνοσυνέλευση και το RN 88.

Η απροσδόκητη και ριψοκίνδυνη απόφαση να διεξαχθούν εκλογές τόσο σύντομα θα μπορούσε να δώσει σημαντική πολιτική δύναμη στην ακροδεξιά μετά από χρόνια στο περιθώριο και να ευνουχίσει την προεδρία του Μακρόν τρία χρόνια πριν από τη λήξη της. Εάν το ακροδεξιό κόμμα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα χάσει στην ουσία τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της γαλλικής εσωτερικής πολιτικής.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να εξαρτηθούν από το πόσο αφοσιωμένοι είναι οι αριστεροί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στο να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Ζυμώσεις

Η μέντορας του Μπαρντελά, η Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν δεύτερη στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, παρέμεινε επικεφαλής του κόμματος στο κοινοβούλιο και αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2027.

Ο Μπαρντελά, η Λεπέν και η ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ - η οποία ηγήθηκε της λίστας του ακροδεξιού κόμματος Reconquête στις ευρωεκλογές- συναντήθηκαν στην έδρα του RN το απόγευμα της Δευτέρας για να συζητήσουν έναν πιθανό εκλογικό συνασπισμό.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι η Μαρεσάλ είχε «μια εποικοδομητική προσέγγιση προς το RN» και δήλωσε ότι ελπίζει να σφυρηλατήσει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία. 

Οι ηγέτες της πολύ διχασμένης γαλλικής αριστεράς - το σκληρό αριστερό LFI (France Unbowed), οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι - είχαν επίσης έκτακτες συνομιλίες μετά την ανακοίνωση του Μακρόν.

Οι αναλυτές έχουν πει ότι μια απόλυτη ακροδεξιά πλειοψηφία είναι απίθανη, εν μέρει επειδή οι ψηφοφόροι συχνά χρησιμοποιούν τις ευρωεκλογές ως έναν χαμηλού κόστους τρόπο να δώσουν μια κλωτσιά στην εκάστοτε κυβέρνηση, και τα πράγματα μπορεί κάλλιστα να εξελιχθούν διαφορετικά σε κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η ανακοίνωση Μακρόν

Ανακοινώνοντας την απόφασή του το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη τίποτα στις ευρωεκλογές. «Αποφάσισα να σας δώσω την επιλογή ... επομένως θα διαλύσω την εθνοσυνέλευση απόψε», είπε. Ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι η απόφαση ήταν «σοβαρή και βαριά», αλλά την χαρακτήρισε «πράξη εμπιστοσύνης».

Είπε ότι έχει εμπιστοσύνη «στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές», προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια ουσιαστική στιγμή για αποσαφήνιση. Άκουσα το μήνυμά σας, τις ανησυχίες σας και δεν θα τις αφήσω αναπάντητες ... Η Γαλλία χρειάζεται μια ξεκάθαρη πλειοψηφία για να δράσει με ηρεμία και αρμονία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back