ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο «Λαϊκό Μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Νέο «Λαϊκό Μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2024, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Επτά μήνες μετά την κατάρρευση της προηγούμενης αριστερής συμμαχίας, της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας κατάφεραν να θέσουν σε χρόνο ρεκόρ τα θεμέλια μιας νέας συμμαχίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. 

Τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, οι τέσσερις ηγέτες των κυριότερων αριστερών κομμάτων, Mαρίν Τοντελιέρ (Πράσινοι), Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), Φαμπιάν Ρουσέλ (Κομμουνιστές) και Μανουέλ Μπομπάρ (La France Insoumise, LFI) εμφανίστηκαν δίπλα-δίπλα γύρω στις 10:30 μ.μ. έξω από την έδρα του κόμματος των Πρασίνων στο Παρίσι για να ανακοινώσουν τη «συγκρότηση ενός νέου Λαϊκού Μετώπου», που θα συγκεντρώνει «όλες τις δυνάμεις της ανθρωπιστικής αριστεράς, των συνδικάτων, των ενώσεων και των πολιτών».

Η επωνυμία είχε ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα από τον νομοθέτη του LFI François Ruffin, στον απόηχο της διάλυσης της εθνοσυνέλευσης από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

«Το Λαϊκό Μέτωπο είναι μια δέσμευση που υπερβαίνει κατά πολύ εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο Φορ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών. Όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2022, η ανακοίνωση της δημιουργίας της συμμαχίας ήρθε πριν από τη σύναψη συμφωνίας για μια πολιτική πλατφόρμα. 

Προς το παρόν, η Αριστερά επικεντρώνεται στη συμφωνία για την αποφυγή των χειρότερων, καθιστώντας τη διάλυση μια ευκαιρία και όχι μια εγγυημένη καταστροφή απέναντι στην ακροδεξιά. Οι διαφωνίες εξακολουθούν, ωστόσο, να υφίστανται όσον αφορά την πολιτική. «Κάθε πλευρά προχωρά στις κόκκινες γραμμές της», δήλωσε ο Φορ το πρωί της Τρίτης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back