Καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο στις 13 Οκτωβρίου για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους, όλες οι αντίστοιχες διαδηλώσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία απαγορεύτηκαν.
Οι δύο χώρες -όπου εδρεύουν οι μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν καταστείλει τις φιλοπαλαιστινιακές ομάδες από τότε που μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα από τη Γάζα και σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου.
Οι κυβερνήσεις λένε ότι οι περιορισμοί γίνονται για να σταματήσει η δημόσια αναταραχή και να αποτραπεί ο αντισημιτισμός.
Όμως οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων λένε ότι αισθάνονται αποκλεισμένοι από το να εκφράζουν δημόσια την υποστήριξή τους ή την ανησυχία τους για τους ανθρώπους στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα της Γάζας χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν, να χάσουν τη δουλειά τους ή το μεταναστευτικό τους καθεστώς.
Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε εκστρατεία βομβαρδισμών αντιποίνων, ενώ ο αποκλεισμός που εμποδίζει την είσοδο τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση.
«Φοβόμαστε, ανησυχούμε μήπως κατηγορηθούμε ότι δικαιολογούμε την τρομοκρατία, ενώ θέλουμε απλώς να υποστηρίξουμε έναν ανθρωπιστικό σκοπό», δήλωσε ο Messika Medjoub, ένας 20χρονος Γαλλοαλγερινός φοιτητής ιστορίας.
Μιλούσε σε μια απαγορευμένη διαδήλωση στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη, την οποία η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν επέβαλε εθνική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος τον κίνδυνο δημόσιας αταξίας. Εννέα έχουν απαγορευτεί στο Παρίσι από τις 7 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία του Παρισιού εξέδωσε απαγόρευση της «παρουσίας και της κυκλοφορίας ατόμων που παρουσιάζονται ως φιλοπαλαιστινιακοί». Από τις 12 Οκτωβρίου έχουν εκδοθεί 752 πρόστιμα και έχουν συλληφθεί 43 άτομα.
Στη Γερμανία, η αστυνομία του Βερολίνου ενέκρινε δύο αιτήματα για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις μετά τις αρχικές επιθέσεις της Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Και οι δύο προτάθηκαν ως σιωπηλές ολονυκτίες.
Αλλά τουλάχιστον επτά, μεταξύ των οποίων μία με την ονομασία «Εβραίοι Βερολινέζοι κατά της βίας της Μέσης Ανατολής» και μία άλλη με τον τίτλο «Νεολαία κατά του ρατσισμού», δεν έλαβαν άδεια. Τουλάχιστον 190 άτομα έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση λένε ότι πρέπει να προστατεύσουν τις εβραϊκές κοινότητες δεδομένης της αύξησης της αντισημιτικής βίας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την ΕΕ και πολλές χώρες.
Η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν επίσης εμποδίσει τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έχουν πραγματοποιηθεί με ελάχιστους περιορισμούς.
Στην Ελλάδα
Χθες τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, όταν οι συμμετέχοντες σε μια πορεία χιλιάδων ατόμων υπέρ των Παλαιστινίων προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα. Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις ή τραυματισμοί και οι ταραχές έληξαν γρήγορα.
Υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση της Τετάρτης το βράδυ, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.
Νωρίτερα, περίπου εκατό άτομα έλαβαν μέρος σε φιλοϊσραηλινή συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Αυτή η συγκέντρωση έληξε πολύ πριν από τη φιλοπαλαιστινιακή πορεία.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ στον πόλεμό του με τη Χαμάς.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP