dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Όλοι ικανοποιημένοι (πλην Ουκρανών) από το κοινό ανακοινωθέν

Εικόνα του άρθρου G20: Όλοι ικανοποιημένοι (πλην Ουκρανών) από το κοινό ανακοινωθέν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2023, 16:03
ΚΟΣΜΟΣ

Η σύνοδος κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς η Ινδία παρέδωσε την προεδρία στη Βραζιλία, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία επαίνεσαν τη συναίνεση που δεν καταδίκασε τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε τα μέλη να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους ηγέτες της ομάδας να πραγματοποιήσουν μια εικονική συνάντηση τον Νοέμβριο για να επανεξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά τις προτάσεις πολιτικής και τους στόχους που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο, η ομάδα υιοθέτησε μια δήλωση των ηγετών που απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο, αλλά τόνισε τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η σύγκρουση και κάλεσε όλα τα κράτη να μην χρησιμοποιούν βία για να αρπάξουν εδάφη.

Η συναίνεση αυτή αποτέλεσε έκπληξη. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής, οι έντονα διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο είχαν απειλήσει να εκτροχιάσουν τη συνάντηση, με τα δυτικά έθνη να απαιτούν από τα μέλη να καλέσουν τη Μόσχα για την εισβολή και τη Ρωσία να δηλώνει ότι θα μπλοκάρει κάθε ψήφισμα που δεν αντανακλά τη θέση της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν μια επιτυχία για την Ινδία καθώς και για τον Παγκόσμιο Νότο, τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Η θέση του Παγκόσμιου Νότου στις συνομιλίες βοήθησε να μην επισκιαστεί η ατζέντα της G20 από την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Η Ινδία έχει πραγματικά εδραιώσει τα μέλη της G20 από τον Παγκόσμιο Νότο».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διακήρυξη «κάνει πολύ καλή δουλειά για να υπερασπιστεί την αρχή ότι τα κράτη δεν μπορούν να χρησιμοποιούν βία για να επιδιώξουν εδαφικές προσαρτήσεις ή για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία ή την πολιτική ανεξαρτησία άλλων κρατών».


Απογοήτευση Ουκρανών

Η Γερμανία και η Βρετανία επαίνεσαν επίσης το ψήφισμα, αλλά η Ουκρανία δήλωσε ότι «δεν ήταν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο δημοσίευσε χθες Σάββατο ένα στιγμιότυπο του σχετικού τμήματος της κοινής δήλωσης, με πολλά κομμάτια του κειμένου διαγραμμένα με κόκκινο χρώμα και διορθωμένα με διατύπωση που αντικατοπτρίζει τη θέση της Ουκρανίας ότι είναι θύμα απρόκλητης ρωσικής επίθεσης.

«Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς (στη συνάντηση της G20) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση», έγραψε στο Facebook.

Παρά την απογοήτευσή του για το συνολικό κείμενο της G20, ο Νικολένκο ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας που έκαναν το καθήκον τους για να προωθήσουν τη θέση της Ουκρανίας στη δήλωση.

Η σύνοδος κορυφής δέχθηκε επίσης την Αφρικανική Ένωση, η οποία περιλαμβάνει 55 κράτη μέλη, ως μόνιμο μέλος της G20, υπογραμμίζοντας την εκπροσώπηση του Παγκόσμιου Νότου από το μπλοκ.

Την Κυριακή, οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός Όλαφ Σολτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιάπωνας Φούμιο Κισίντα, επισκέφθηκαν το μνημείο του Ινδού ήρωα της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες περπάτησαν ξυπόλητοι στο σημείο όπου ο Γκάντι αποτεφρώθηκε μετά τη δολοφονία του το 1948 από ινδουιστή εξτρεμιστή.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ