ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Το στοίχημα της κοινής δήλωσης για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου G20: Το στοίχημα της κοινής δήλωσης για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2023, 13:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών άρχισαν να φθάνουν στο Νέο Δελχί σήμερα για την ετήσια συνάντησή τους, καθώς οι διαπραγματευτές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι παραγκουπόλεις, οι μαϊμούδες και τα αδέσποτα σκυλιά απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας και οι επιχειρήσεις, τα γραφεία και τα σχολεία έκλεισαν στην κεντρική επιχειρηματική και κυβερνητική συνοικία στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή της διήμερης συνόδου κορυφής.

Ωστόσο, η συνάντηση κινδυνεύει να εκτροχιαστεί λόγω βαθύτερων και πιο εδραιωμένων διαιρέσεων σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην πρόοδο σε θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή.

Από τη σύνοδο θα απουσιάσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Θα στείλει αντ' αυτού τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, ενώ ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι επίσης απών.

Η σύνοδος κορυφής θα είναι ακόμη η πιο ισχυρή συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στην Ινδία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και τον Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας.

Η σκληρή στάση σχετικά με τον πόλεμο έχει αποτρέψει τη συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν στις υπουργικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ινδικής προεδρίας της G20 μέχρι στιγμής φέτος, αφήνοντας στους ηγέτες να δώσουν λύση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία βρίσκεται στο Νέο Δελχί πριν από την άφιξη του Μπάιντεν την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ινδία για να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος στο τέλος της συνόδου κορυφής, αλλά θα είναι μια πρόκληση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την άποψη αυτή.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν οι ηγέτες θα καταλήξουν σε συναίνεση για μια δήλωση, αλλά η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ινδία για ένα τελικό ανακοινωθέν, δήλωσε ο κ. Μισέλ στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back