ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Φωτογράφος πουλιών της χρονιάς: Ο νικητής

Εικόνα του άρθρου Φωτογράφος πουλιών της χρονιάς: Ο νικητής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2023, 13:05
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια εκπληκτική φωτογραφία ενός γερακιού που κόβει την ανάσα, το οποίο επιτίθεται σε έναν τεράστιο πελεκάνο με τα φωτεινά κίτρινο-πορτοκαλί νύχια του, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό «Φωτογράφος πουλιών της χρονιάς».

Ο διαγωνισμός, στην όγδοη έκδοσή του, εξυμνεί την ομορφιά των πτηνών, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί για τις αυξανόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν. Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στον διαγωνισμό με περισσότερες από 20.000 εικόνες, οι οποίες διεκδικούσαν το μεγάλο βραβείο των 5.853 ευρώ.

Ο Αμερικανός φωτογράφος Jack Zhi, ο οποίος τράβηξε τη νικητήρια εικόνα στη νότια Καλιφόρνια, λέει ότι περίμενε τέσσερα χρόνια για να απαθανατίσει τη σπάνια στιγμή που ένα θηλυκό γεράκι ορμάει σε έναν καφέ πελεκάνο υπερδιπλάσιο σε μέγεθος.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, ένα θηλυκό γεράκι προστατεύει άγρια τα μικρά του, επιτιθέμενο σε οτιδήποτε πλησιάζει τη φωλιά», εξήγησε σε ανακοίνωσή του. «Η καταδίωξη υψηλής ταχύτητας κατέστησε δύσκολη την αποτύπωση κοντινής λήψης με μακρύ φακό».

Τελικά, όμως, τα κατάφερε. «Η δράση ήταν γρήγορη και τελείωσε εν ριπή οφθαλμού. Αλλά θα θυμάμαι αυτή τη στιγμή για πάντα», είπε.

Άλλοι φωτογράφοι αναγνωρίστηκαν για καλλιτεχνικές και ατμοσφαιρικές λήψεις, όπως η εικόνα ενός κοτσυφιού με σιλουέτα στο φεγγάρι που τράβηξε ο 17χρονος Anton Trexler, η οποία κέρδισε το βραβείο Young Bird Photographer of the Year. 

Υπήρξαν επίσης βραβεία για κωμικές λήψεις, όπως αυτή ενός πεινασμένου ερωδινού που προσπαθεί να στριμώξει ένα πολύ μεγάλο ψάρι στο ράμφος του, την οποία τράβηξε ο Antonio Aguti.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού ελπίζουν ότι οι εντυπωσιακές εικόνες δεν θα προωθήσουν μόνο το ταλέντο των φωτογράφων, αλλά και τη σημασία των πτηνών και της προστασίας τους. Σχεδόν τα μισά από τα είδη πουλιών του πλανήτη βρίσκονται σε παρακμή και ένα στα οκτώ είδη απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση State of the World’s Birds που δημοσιεύτηκε από το BirdLife International.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back