dodoni back
ΕΚΛΟΓΕΣ

«ΦΩΣ»: Γιατί μείναμε στο 5.45%

Εικόνα του άρθρου «ΦΩΣ»: Γιατί μείναμε στο 5.45%
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2023, 13:12
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έναν εκλογικό απολογισμό επιχειρεί η περιφερειακή παράταξη Ηπείρου «ΦΩΣ» με επικεφαλής τον Λάμπρο Γεωργόπουλο. Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, η παράταξη στόχευε και προσδοκούσε να «πιάσει» τον στόχο του 20%. Ωστόσο δεν τα κατάφερε και έμεινε στο 5,45%, με το οποίο εκλέγει δύο περιφερειακούς συμβούλους.

Ο επικεφαλής κ. Γεωργόπουλος καταθέτει την εκτίμησή του για τους λόγους (συνδυαστικά) της «συμπίεσης» αυτής. Αρκετοί από τους λόγους, βέβαια, δεν προέκυψαν κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά προϋπήρχαν και θα έπρεπε να είναι αναμενόμενοι από την παράταξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι λόγοι ήταν:

1ος: η κομματική διάσταση. Το «χρίσμα» της ΝΔ στον Αλέκο Καχριμάνη, του οποίου το ψηφοδέλτιο ήταν γεμάτο από ανθρώπους και από άλλους χώρους.

2ος: η οικονομική διάσταση: οι πολλοί πόροι της παράταξης του κ. Καχριμάνη. Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος, η καμπάνια του «ΦΩΣ» κόστισε υποπολλαπλάσια από ό,τι αυτή ενός από τους 113 υποψηφίους του συνδυασμού που επικράτησε.

3ος: Η εκλογική εμπειρία: Ο κ. Καχριμάνης έχει εκλογική εμπειρία 40 ετών. Προσθέτει δε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλες οι τακτικές εκ μέρους του «που ορθά διέγνωσαν από πολύ νωρίς πως η δική μας υποψηφιότητα ήταν και η μόνη που μπορούσε να απειλήσει το καθεστώς»…

4ος Η έλλειψη αντιπάλων: Ο κ. Γεωργόπουλος επιμένει ότι ο συνδυασμός «ΦΩΣ» ήταν ο μόνος που μπορούσε να απειλήσει το καθεστώς και ότι ήταν ο μόνος που ήταν έτοιμος από καιρό σε εκλογικό επίπεδο.

5ος: Η «μαγική εικόνα»: Υπερεκτίμηση της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του κ. Καχριμάνη και υποτίμηση της ισχύος «της πελατειακής Περιφέρειας για την οποία μιλούσαμε».

6ος: Η δεσπόζουσα θέση: όπως σημειώνει, κάθε υφιστάμενη περιφερειακή αρχή έχει απόλυτα πλεονεκτική θέση.

7ος: Η «διαπλοκή με τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης»: Το «ΦΩΣ» αναφέρεται στη μη επιθυμία δημοτικών παρατάξεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να συγκρουστεί με την περιφερειακή αρχή.

8ος: Τα Γιάννενα και οι περιφερειακοί νομοί: Ο κ. Γεωργόπουλος προχωρά σε μια… διαπίστωση περί «κατακερματισμένων» νομών και περί «ερημοποίησης περιοχών».

9ος: Οι επαγγελματίες πολιτικοί

10ος: Οι «συμβασιούχοι»: γίνεται λόγο για «απίστευτο όγκο ανθρώπων εξαρτώμενων από συγκεκριμένα κέντρα»

11ος: Ο «χρονικός εκτροχιασμός και η απουσία ανάπτυξης δυναμικής»: Οι εξελίξεις μέσα στη χρονιά (Τέμπη, διπλές εκλογές), η έλλειψη ενδιαφέροντος «αλλά και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε δυνητικούς μας υποψηφίους» οδήγησαν στο να αφιερωθεί πολύς χρόνος μόνο στη συγκρότηση ψηφοδελτίου.

12ος: Ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης

13ος Ο όγκος του ψηφοδελτίου

14ος Η αποχή: «Το κατεστημένο φροντίζει να απέχει πολύς κόσμος είτε από τις εκλογές είτε από τα δρώμενα» είναι η σημείωσή του

15ος Η αδιαφορία των πολιτών για τις περιφερειακές εκλογές

16ος Η εκλογική ζυγαριά: Ο κ. Γεωργόπουλος εννοεί ότι η ζυγαριά έγειρε προς την προσωπική γνωριμία, το μικροσυμφέρον, τη δοσοληψία, την κομματική πειθαρχία, την εξάρτηση.

17ος Η ψήφος των «μέσα»: εννοεί όσους ψηφοφόρους ήρθαν από την Αλβανία.

 Εν κατακλείδι, ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει ότι την παράταξη δεν τη βοήθησαν οι συγκυρίες. Και ότι όσον αφορά την ίδια την παράταξη: «Ανοίξαμε την πόρτα από το κλουβί στα καναρίνια και αυτά επέλεξαν να καθίσουν μέσα».

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Ενδιαφέροντα όλα αυτά και τα πιο πολλά σωστά. Υπάρχει ομως και η ταύτιση των πολιτικών πεποιθήσεων των 2 παρατάξεων. Ο κόσμος στήριξε τον καθιερωμενο της δεξιάς πάρα τον νεοφερμένο.
Ελένη
Αλήθεια, μια νεοσύστατη παράταξη με μηδενική πολιτική εμπειρία θεώρησε ότι αποτελεί απειλή και μάλιστα σοβαρή για την παράταξη που εκλέγεται ( καλώς ή κακώς ) εδώ και χρόνια με πολύ υψηλό ποσοστό?? Βέβαια στις εκλογές όλα μπορούν να συμβούν, μπορεί να υποστηρίξει κανείς. Όμως εδώ ήταν μάλλον αδύνατο να συμβούν αυτά και δεν συνέβησαν!!( Ακόμη και παρατάξεις με μεγαλύτερη παρουσία στο χώρο , καταποντίστηκαν. Για τους δικούς τους λόγους βέβαια, αλλά το αποτέλεσμα αυτό ήταν.).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ