δεη πισω tc1
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φταις που είσαι άνεργος…

Εικόνα του άρθρου Φταις που είσαι άνεργος…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2024, 17:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Αλέκος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου, πιστεύει μέσες-άκρες ότι η ανεργία υπάρχει λόγω… του επιδόματος ανεργίας και ότι όσοι-ες το λαμβάνουν, «νομίζουν ότι τους χρωστάς».

Ο κ. Καχριμάνης, επιφανές στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε (κάτι που προτιμάει να μην προβάλλει σε δικές του προεκλογικές περιόδους), στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών στην Πάτρα, έδωσε μια προσωπική του εκδοχή για το πρόβλημα της ανεργίας, η οποία αφενός ξεπηδάει από τις πιο… ρετρό πολιτικές στιγμές της Ελλάδας, αφετέρου προσβάλλει τους ανέργους και τις άνεργες.

Είπε δηλαδή ο κ. Καχριμάνης ότι «γέμισε η αγορά επιδόματα» και ότι «όλοι κάθονται στα καφενεία και παίρνουν επιδόματα από τη ΔΥΠΑ που παλιά λεγόταν ΟΑΕΔ».

Καταρχάς, τα επιδόματα είναι νομοθετημένα, πενιχρά και όχι μόνιμα.

Εκτός αν ο κ. Καχριμάνης νομίζει ότι τα (μέχρι) 509,75 ευρώ το μήνα μέχρι 12 μήνες εξασφαλίζουν το «ευ ζην».

Δεύτερον, το επίδομα προϋποθέτει όρους όπως για παράδειγμα η προβλεπόμενη συμπλήρωση ημερομισθίων την προηγούμενη χρονιά και να μην έχει επιδοτηθεί ο άνεργος πάνω από 450 μέρες μέσα σε μια τετραετία.

Οπότε, «στα καφενεία» δεν κάθονται μόνο άνεργοι, αλλά κυρίως «κατέχοντες». Αυτοί μπορούν να επισκέπτονται για διακοπές στα Γιάννενα. Οι άνεργοι-ες, για να κάνουν διακοπές, θα πρέπει να κληρωθούν...

Τρίτον, η Ήπειρος έχει 11,3% ανεργία, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 1,1% από το πανελλαδικό. Επίσης, έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά εργατικού δυναμικού στη χώρα. Και οι δύο δείκτες αποτυπώνονται επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ και η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει δείξει καμία ιδιαίτερη ζέση να τους βελτιώσει. Ή δεν μπορεί να το κάνει κιόλας, γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει προσλήψεις με το σταγονόμετρο και όχι μόνιμες…

Τέταρτον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, στην Ήπειρο είναι εγγεγραμμένοι 29.028 άνεργοι, εκ των οποίων μόλις οι 5.764 είναι επιδοτούμενοι. Δύσκολα γεμίζουν τα πολλά καφενεία και καφετέριες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με αυτό τον αριθμό ανθρώπων που παίρνουν επίδομα ανεργίας…

Αυτά, χωρίς να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι οι αμοιβές συχνά «στις μονάδες που δεν θα ανοίξουν γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους» όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, δεν είναι ικανοποιητικές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου παραδέχθηκε ότι δεν είναι σωστή πρακτική η αποσπασματική εργασία ή η κακοπληρωμένη, σε μικρούς Δήμους (έφερε παράδειγμα μηχανικούς στο Ζαγόρι που έφυγαν γιατί ο μισθός είναι μικρός).

Αλλά είναι και ΝΔ, όπως δήλωσε…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back