dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φορείς των Μαστοροχωρίων κατά υδροηλεκτρικού στον Γοργοπόταμο

Εικόνα του άρθρου Φορείς των Μαστοροχωρίων κατά υδροηλεκτρικού στον Γοργοπόταμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2024, 13:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αντίθεσή τους σε έναν ακόμη σχεδιαζόμενο μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό στον Γοργοπόταμο εκφράζουν, σε ανακοίνωσή της, 11 σύλλογοι και φορείς πολιτισμού της περιοχής των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας.

Η παρέμβασή τους γίνεται με αφορμή την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός (Μ.Υ.Σ.) Γοργοποτάμου», ισχύος 2,39 MW, στο ρέμα Μακρύρεμα Γοργοποτάμου.

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για ένα κατασκευαστικό έργο παραγωγής ενέργειας που θα αλλοιώσει το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, και δη στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Αώου, που η ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει και έχει χαρακτηρίσει την ιδιαίτερη αξία του (δίκτυο Natura 2000, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός και προστατευόμενο τοπίο).

«Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα τέσσερα που προτίθενται να κατασκευαστούν στο μακρύρεμα Γοργοπόταμος-Μανουράς-Βουρμπιανίτικο, ‘αιχμαλωτίζοντας’ το νερό του σε σωλήνες για περίπου στο 60% της συνολικής απόστασης από τις πηγές έως τον Σαραντάπορο. Το έργο, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο κατασκευής και των υπολοίπων, θα επιβαρύνει σημαντικά όλο το τοπικό οικοσύστημα, όσο κι αν προσπαθούν οι ΜΠΕ τους να μας διαβεβαιώσουν για το αντίθετο. Τα οφέλη που περιγράφονται στην ΜΠΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με την αλλοίωση-ζημία που θα προκληθεί, η οποία ενδέχεται να είναι και μη αναστρέψιμη» αναφέρουν οι φορείς.

Επισημαίνουν επίσης ότι σε πολιτισμικό επίπεδο, το έργο δεν έχει να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία. «Θεωρούμε ότι η διατήρηση και ανάπτυξη της υπάρχουσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής είναι ζήτημα ήπιων δράσεων που θα αναδεικνύουν τα τοπικά χαρακτηριστικά της, με πλήρη σεβασμό στη λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος» υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν δε ότι η επιδίωξη της διατήρησης «της ελεύθερης και φυσικής/άγριας ροής του ποταμού Αώου, των κύριων παραποτάμων του, Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου, καθώς και όλων των ρεμάτων αυτών…» είναι στην σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά, χωρίς αστερίσκους και κατά περιπτώσεις.

Τέλος, εκτιμούν ότι όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης για έργα τέτοιου τύπου στην περιοχή των Μαστοροχωρίων και της λεκάνης του ποταμού Σαραντάπορου και των ρεμάτων του, πρέπει να παγώσουν μέχρι να θεσμοθετηθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Καλούν παράλληλα τους αρμόδιους φορείς να μη γνωμοδοτήσουν θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, σύνδεσμοι και αδελφότητες της Δημοτικής Ενότητας Μαστοροχωρίων Δήμου Κόνιτσας που υπογράφουν το κείμενο διαμαρτυρίας, είναι:

-Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου

-Μορφωτικός Σύλλογος Πληκατίου «ο Γράμμος»

-Πολιτιστικός Σύλλογος Βούρμπιανης, Σύνδεσμος Βουρμπιανιτών Θεσσαλονίκης και Σύνδεσμος Αθηνών Κοινότητος Βούρμπιανης της Ηπείρου

-Προοδευτική Ένωση Πυρσόγιαννης

-Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης «Άγιος Νικόλαος» και Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας

-Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου Κόνιτσας

-Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας

-Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» και Πρωτοβουλία Κατοίκων Αετομηλίτσας

-Σύλλογος Απανταχού Ζερματινών «Η Ζέρμα» και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλαγιάς Κόνιτσας «Η Ζέρμα» με έδρα την Αθήνα

-Αδελφότητα Λαγκαδιωτών Κόνιτσας

-Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρνιάς «Η Σταρίτσιανη»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3