ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φοιτητικές κινητοποιήσεις: Εβδομάδα 4η και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Φοιτητικές κινητοποιήσεις: Εβδομάδα 4η και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2024, 21:15
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΕνώ η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει ο,τιδήποτε, από τα ζητήματα που βάζει για το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ η ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει, ανοίγοντας τον Φεβρουάριο με μια ακόμα συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου, στις 12 το μεσημέρι.

Παρότι η «αντικινηματική προπαγάνδα» έχει υποκαταστήσει τον διάλογο, οι σχολές σε κινητοποίηση έχουν φτάσει στον μεγαλύτερο αριθμό τους, από την αρχή των κινητοποιήσεων, σχεδόν ένα μήνα πριν.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Οικονομικό προστέθηκε στα υπό κατάληψη τμήματα χτες, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης. Συνολικά, 14 τμήματα είναι κλειστά.

Στο μεταξύ, τα ιδρύματα θα πρέπει να αποφασίσουν για τις διαδικτυακές εξετάσεις, που θα υποκαταστήσουν τις δια ζώσης, με ποιον τρόπο θα γίνουν, αν θα αφορούν όλα τα τμήματα ή μόνο τα υπό κατάληψη κ.λπ.

Στο μεταξύ, το ΕΚ Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, στηρίζουν και την κινητοποίηση της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπέρασαν κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων , παρομοιάζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών εναντία στα ιδιωτικά ΑΕΙ με ‘ληστεία’, αποδεικνύοντας ότι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το ψέμα, τη συκοφαντία και την καταστολή για να εφαρμόσουν την αντιδραστική πολιτική τους» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων.

Τονίζει επίσης ότι «ο αγώνας των φοιτητριών και φοιτητών δεν είναι ούτε παράνομος, ούτε νόμιμος. Είναι δίκαιος. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται με ευθύνη του κράτους ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο δικαιούνται και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι  Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Ιατρικής, Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Οικονομικού, Αρχιτεκτονικής και Πλαστικών και εικαστικών Τεχνών καταγγέλουν επίσης την ΔΑΠ γιατί, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε μια σειρά σχολές δεν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων και έτσι, «μη επιτρέποντας στους φοιτητές να γνωρίζουν τους εκπροσώπους τους. Μάλιστα, αρνούνται να σφραγίσουν αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των ΦΣ όπου έχουν τη σφραγίδα, θεωρώντας, μάλλον, ότι οι χιλιάδες φοιτητές που  δημοκρατικά συζητάνε, αποφασίζουν και κινητοποιούνται για τις σπουδές και το μέλλον τους, είναι εγκληματίες».

Σχετική καταγγελία υπάρχει για το Οικονομικό Ιωαννίνων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back