Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φοιτητές Ιατρικής Ιωαννίνων: Επιστροφή με ανησυχία

Εικόνα του άρθρου Φοιτητές Ιατρικής Ιωαννίνων: Επιστροφή με ανησυχία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2020, 12:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πανδημία και την καλοκαιρινή έξαρση των κρουσμάτων, εκφράζει «αγωνία και τον έντονο προβληματισμό μας για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευσή και την υγεία μας αλλά και συνολικά στην υγεία του πληθυσμού στη χώρα, ιδιαίτερα και μετά τα τελευταία γεγονότα στην Παθολογική κλινική».

Σημειώνουν ότι εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και το 6ο έτος κάνει κλινική άσκηση από τις 3/8, «μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να μιλά για ‘ομαλή επιστροφή των φοιτητών’ ωστόσο, δεν αποσαφηνίζει τους όρους επιστροφής μας στις κλινικές και τα εργαστήρια. Τα μέσα ατομικής προστασίας έχουν εναποτεθεί στην ατομική των φοιτητών και δεν παρέχονται με ευθύνη του κράτους και του ιδρύματος. Με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόνοια για μικρότερα τμήματα με πρόσληψη προσωπικού και καλούμαστε να ανεχτούμε εξολοκλήρου την τηλεκπαίδευση που μόνο ως υποστηρικτικό εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει, μιας και η βιωματική εκπαίδευση που είναι ζωτικής σημασίας στο αντικείμενο μας. Τα μαζικά περιοδικά τεστ με ευθύνη του κράτους και του πανεπιστημίου στους φοιτητές, με βάση και τα όσα γίνονται μετά το κρούσμα στην Παθολογική κλινική δεν προβλέπονται ούτε καν για τους φοιτητές του 6ου έτους που πραγματοποιούν κλινική άσκηση εδώ και πάνω από 1 μήνα».

Κατηγορεί το υπουργείο επίσης ότι «η δήθεν ‘επιστροφή στα έδρανα’ που προετοιμάζει, δεν αφορά παρά μικρό μέρος των διαλέξεων αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μαθήματα έχουν πολύ περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές, ενώ η εξολοκλήρου διεξαγωγή διαλέξεων εξ αποστάσεως υποβαθμίζει στην ουσία την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία όπως έχουν επισημάνει και καθηγητές».

Ακόμα, τονίζουν ότι «η έξαρση των κρουσμάτων δεν είναι ‘φυσικό φαινόμενο’ και πως, ευθύνεται η κυβέρνηση και οι χειρισμοί της γι αυτήν, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. 

«Αρκεί κάποιος να δει την κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Αν και μιλάμε για το πρώτο σε προσέλευση ασθενών νοσοκομείο στην επικράτεια, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί ούτε καν στο επίπεδο της κτιριακής υποδομής. Οι ασθενείς ( ύποπτοι  covid και μη) περιμένουν  στο ίδιο χώρο αναμονής. Με αυτήν την κατάσταση αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και λόγω του χρόνου αναμονής των ασθενών, οι οποίοι περιμένουν είτε μέσα στον ήλιο στον περιβάλλοντα χώρο του ΤΕΠ, είτε στα αυτοκίνητά τους. Επιπλέον, παρατηρείται ύποπτοι ασθενείς για covid να νοσηλεύονται, μέχρις ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, σε κλινικές πέραν της μονάδας λοιμωδών. Είναι σαφές πως όσο και αν λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ενδεχόμενη ενδονοσοκομειακή διασπορά, λόγω αυτής της πρακτικής, πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά βρίσκεται επιτακτικά μπροστά μας ως σοβαρό ενδεχόμενο».

Ζητούν:

  • Άμεση συνάντηση με τις πανεπιστημιακές αρχές σχετικά με το σχέδιο επιστροφής των φοιτητών και το πλάνο ενεργειών σε ενδεχόμενο νέο κρούσμα του ιού 
  • Συστηματικά, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για φοιτητές και υγειονομικούς. Άμεσα να πραγματοποιηθούν τεστ στους φοιτητές που έκαναν κλινική άσκηση στην παθολογική κλινική
  • Να συζητηθούν άμεσα στη συνέλευση των καθηγητών οι όροι διεξαγωγής των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων για τη φετινή χρονιά και να παρθούν με ευθύνη του Υπουργείου και της διοίκησης όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις ανάγκες των Πανεπιστημίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων και να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα με μικρά κλιμάκια, να προστατευτούν διδάσκοντες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις σχολές
  • Στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και  μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

 

 

       

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back